'stvaranje publiciteta'

Nakon čak 25 sati rasprave propao pokušaj rušenja češke vlade

19.01.2023 u 08:35

Bionic
Reading

Češka vlada preživjela je pokušaj oporbe da ju svrgne glasanjem o nepovjerenju i taj potez nazvala stvaranjem publiciteta vezanim uz predsjedničke izbore u zemlji

Kao što je bilo očekivano, u srijedu navečer nakon više od 25-satne rasprave, taj prijedlog nije prošao. Za vladu su glasala 102 zastupnika, a nepovjerenje vladi iskazao je 81 zastupnik.

Koalicija desnog centra koja broji pet stranaka ima 108 od 200 mjesta u donjem domu parlamenta i za sada u tom savezu nema napuklina koje bi pokazale da je vlada ranjiva.

Glasanje je zatražila glavna oporbena stranka bivšeg premijera Andreja Babiša tek nekoliko dana nakon prvog kruga predsjedničkih izbora u kojima su Babiš i umirovljeni general Petr Pavel izborili odlazak u drugi krug.

Pavel je osvojio 35,24 posto glasova, a Babiš, koji je vodio od početka prebrojavanja, osvojio je 35,15 posto, pokazali su rezultati prvog kruga. 

Drugi krug zakazan je za 28. i 29. siječnja.

ANO je zahtjev o glasanju nepovjerenja vladi opravdao optužbama da vlada odbija u parlamentu razgovarati o nedostatku nekih lijekova, izostanku primjerene socijalne pomoći te promijeni poreza na dodanu vrijednost (VAT).