GEOPOLITIKA U AKRONIMIMA

Nakon Bricsa i Pigsa dolaze Norci i Timbiji

02.03.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Počelo je tako što je ekonomist Goldman Sachsa Jim O'Neill smislio engleski akronim BRICs (CIGLE) za Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu kao blok novih rastućih ekonomskih sila koje stupaju na scenu želeći oduzeti primat SAD-u i Europskoj uniji. Termin se toliko uvriježio da su ga prihvatile i spomenute zemlje koje se sada doista žele bolje povezati osvještavajući zajedničke interese i sličan položaj unutar svjetske dinamike

Povezivanje po akronimima koji se izmišljaju po raznoraznim konferencijama i znanstveno-novinarskim tekstovima ušlo je u modu proteklih godina, a ovo su neke od više ili manje uspješnih novih kovanica geopolitičke abecede svijeta na početku 21. stoljeća.

NORCs
Označava: zemlje sjevernog oboda (Northern Rim Countries). U njih spadaju Kanda, Rusija, zemlje Skandinavskog poluotoka i sjeverni dio SAD-a.
Autor akronima: Geograf Laurence C. Smith sa Sveučilišta Kalifornija
Obrazloženje: uslijed otapanja arktičkog leda otvaraju se novi pomorski putovi, ali i zapanjujuća nalazišta nafte i zemnog plina. Te promjene mogle bi u drugoj polovici 21. stoljeća učiniti NORC-ove centralnim silama planeta.

TIMBI
Označava: Tursku, Indiju, Meksiko, Brazil i Indoneziju
Autor: profesor Jack Goldstone sa Sveučilišta George Mason
Obrazloženje: Goldston je kovanicu upotrijebio u časopisu Foreign Policy kako bi demontirao termin BRICS tvrdeći da Kina i Rusija ne spadaju u društvo najmoćnijih ekonomija budućnosti zbog starosti svog stanovništva. Nova grupa sastavljena je od velikih ekonomija koje prati i demografska ekspanzija.

BASIC
Označava: Brazil, Južnoafričku Republiku, Indiju i Kinu.
Autor: Države su si same dodijelile tu kraticu
Obrazloženje: Potonje su na samitu posvećenom klimatskim promjenama u Copenhagenu 2009. Godine istupile zajedno tražeći od bogatih zemalja da smanje emisiju stakleničkih plinova.

MIST
Označava: Meksiko, Indoneziju, Južnu Koreju (South Korea) i Tursku
Autor: Jim O' Neil iz Goldman Sachsa – isti je čovjek izmislio akronim BRIC (kasnije mu je dodano i 'S' kao South Africa, odnosno Južnoafrička Republika)
Obrazloženje: autor smatra da termin 'novorastuća tržišta' više nije bio dovoljan za ove države, svojevrsni drugi ešalon iza BRICS-a čijim ekonomijama predviđa prosperitet, ali tek trebaju dokazat dugoročnu stabilnost - odatle  akronim MIST (sumaglica).

PIGS
Označava: Portugal, Italiju, Grčku i Španjolsku (ponekad se koristi i PIIGS, dodavanjem Irske)
Autor: nije naveden
Obrazloženje: Riječ je o europskim ekonomijama s lošim učinkom posljednjih godina, koje su nakon krize 2008. godine stale biti prikazivane kao zaduženi razvratnici, pa im je prikeljen i engleski akronim 'svinje'.