ZAMP NARUČIO STUDIJU

Naknada ugovorena s HRT-om ispod europskog prosjeka

03.06.2015 u 15:27

Bionic
Reading

HDS ZAMP objavio je rezultate studije Ekonomskog instituta Zagreb prema kojoj je naknada što je HRT ugovorio s tom službom za zaštitu prava značajno niža od europskog prosjeka, odnosno da u poslovnom smislu novi ugovor ide u korist javne radiotelevizije

ZAMP je od Ekonomskog instituta naručio studiju ekonomske opravdane cijene licence za autorsko pravo za HRT jer su, kako ističe, proteklih nekoliko mjeseci neki članovi Nadzornog odbora (NO) HRT-a, kao i dio javnosti, ocijenili spornim zaključenje novog ugovora između HRT-a i HDS ZAMP-a. Najviše se osporavala visina naknade od 67 milijuna kuna za tri godine, a kako u ZAMP-u navode, insinuiralo se o pritiscima da se prihvati za HRT nepovoljan ugovor.

U ZAMP-u naglašavaju i da im je cilj bio otkloniti sumnje u poslovnu opravdanost zaključenog ugovora, a autori studije pristupili su ocjeni visine naknade na tri različita načina. Prvo, usporedbom tarifa europskih zemalja, drugo, usporedbom troškova izdvajanja za autorska prava javnih radija i televizija u odnosu na ukupne troškove te, treće, direktnim vještačenjem udjela glazbe u programima HRT-a. Sve tri vrste analize, tvrde u ZAMP-u, dale su isti rezultat - naknada koju je HRT ugovorio s HDS ZAMP-om značajno je niža od europskog prosjeka, odnosno u poslovnom smislu - u korist je HRT-a.

U ZAMPU se pozivaju na sažetak studije u kojoj se navodi da se na temelju sveukupne analize može zaključiti da je prosječna tarifa za televizijski program HRT-a niža za 48 posto od europskog prosjeka te ju je moguće povećati do razine od 2,5 posto jer bi se ona tada približila prosječnoj vrijednosti tarife u ostalim europskim zemljama. Istovremeno, navodi se i da je prosječna tarifa za radijski program HRT niža za 24 posto od europskog prosjeka te da ju je moguće povećati do razine od 4,07 posto kako bi se uskladila s prosječnom tarifom u europskim zemljama.

Ističe se i da HDS ZAMP rezultate ove studije ne tumači i ne objavljuje s ciljem izmjene postojećih ugovornih odredbi s kojima je u ovom trenutku zadovoljan; samo napominju da je ovime na stručnom nivou potvrđena opravdanost zaključenog ugovora i činjenica da je on povoljan i za HRT.

Studija ZAMP-a došla je nakon upozorenja bivših članova NO-a HRT-a o navodno spornim okolnostima sklapanja ugovora sa ZAMP-om, ali i natpisa u dijelu javnosti i otkrića da je policija ispitala članove NO-a HRT-a o navodnim pritiscima da odobre taj ugovor.

Na studiju koju je naručio ZAMP reagirao je i bivši zamjenik predsjednika NO-a HRT-a Dražen Rajković koji je dosad i više puta upozoravao na tzv. aferu Zamporion.

"Drago mi je da je trebalo čak gotovo godinu dana od sporova u NO-u HRT-a, odnosno tri mjeseca od kada su ljudi bliski ZAMP-u u Saboru ishodili raspuštanje Nadzornog odbora, da ZAMP studijom pokušava dokazati da je u pravu. Neka uživaju u sadašnjoj naknadi jer vjerujem da neće dugo", kazao je Rajković za Hinu.