IZMJENE ZAKONA

Najviša saborska mirovina bit će 8.800 kuna

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.01.2012 18:02
  • Objavljeno 24.01.2012 u 18:02
Mirando Mrsić

Mirando Mrsić

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić predstavio je na sjednici Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru kojima se ukidaju povlaštene mirovine zastupnika, sudaca Ustavnog suda i glavnog državnog revizora te najavio kako se razmišlja o smanjivanju drugih kategorija povlaštenih mirovina

Saborski zastupnici, suci Ustavnog suda i glavni državni revizor ubuduće bi trebali mirovine ostvarivati prema općem propisu, odnosno Zakonu o mirovinskom osiguranju.

To, kako je rekao Mrsić, neće spasiti državu, ali će osigurati pravednost u području mirovinskog sustava. Za usporedbu je naveo kako prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi 2.300 kuna, a prosječna mirovina saborskih zastupnika 8.900 kuna.

Taj nesrazmjer nije samo nešto što je neprihvatljivo već ne odgovara aktualnom gospodarskom trenutku u Hrvatskoj, rekao je.

U 16 zemalja EU ne postoje nikakva posebna prava za zastupnike u parlamentu, podsjetio je ministar Mrsić dodavši kako je u nekim zemljama to riješeno različitim dodacima na mirovinu zarađenu izdvajanjem u mirovinski sustav.

Prema predloženim zakonskim izmjenama najviša mirovina za saborske zastupnike, suce Ustavnog suda i glavnog državnog revizora ne može preći visinu mirovine izračunatu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, a to je za 40 godina mirovinskog staža 8.800 kuna.

Postoji i Zakon o pravima i dužnostima dužnosnika kojim su definirana prava ostalih dužnosnika koji nisu obuhvaćeni predloženim zakonskim izmjenama, rekao je Mrsić najavivši kako će u saborsku proceduru uskoro uputiti i njegove izmjene.

Biljana Borzan (SDP) naglasila je kako predložene izmjene neće pokrenuti Hrvatsku na bolje ali će ipak biti doprinos saborskih zastupnika, a Višnja Fortuna (HSU) je ustvrdila kako će se takvom odlukom zastupnici u Hrvatskom saboru osjećati ugodnije.

Predsjednik Odobra Šime Lučin naglasio je kako to nije jedina mjera koja će vratiti vjerodostojnost političarima, dometnuvši kako smo ipak "na pravom putu".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!