covid-19

Najveći dnevni porast zaraženih u Rumunjskoj u dva mjeseca

25.06.2020 u 15:38

Bionic
Reading

Rumunjska u četvrtak bilježi najveći dnevni porast zaraženih covidom-19 u dva mjeseca, dok se priprema ući u novu fazu popuštanja mjera sljedeći tjedan.

Predsjednik Klaus Iohannis naredio je strogu izolaciju početkom ožujka kako bi suzbio širenje zaraze koronavirusom. U svibnju je ukinuo izvanredno stanje i uveo blaže stanje pripravnosti koje bi trebalo biti na snazi do sredine srpnja.

"Danas, nažalost, svjedočimo većoj brojci nego inače, ali nadam se da će se to promijeniti. Pozivam stanovništvo da se pridržavaju pravila higijene, mjera opreza i socijalne distance", rekao je ministar zdravstva Nelu Tataru.

Rumunjska bilježi 25.286 zaraženih, od kojih se oko 18.000 oporavilo, a 1565 umrlo, objavile su vlasti. U posljednja 24 sata potvrđeno je još 460 novih zaraza.

Trećina zaraženih u Rumunjskoj koncentirana je u tri grada, u glavnom gradu Bukureštu, Suceavi i Brasovu.

Oporbeni socijaldemokrati optužili su Iohannisa i njegovu centrističku vladu da pokušavaju promijeniti svakodnevicu "kaznama i ograničenjima" te da manipuliraju podacima o zarazi. 

Vlada kaže da samo želi zaštititi Rumunje od virusa i osuđuje oporbu zbog neutemeljenih optužbi. Zdravstvene vlasti rekle su da su se ljudi počeli opuštati.

Rumunjska je ukinula zabranu putovanja koje je dosad bilo moguće samo uz dozvolu, otvoreni su bazeni, trgovački centri i restorani s terasom.