zatvorena 23 kampusa

Najveće američko sveučilište otkazalo jesenska predavanja

13.05.2020 u 10:46

Bionic
Reading

Kalifornijsko državno sveučilište, najveće u SAD-u s 500.000 studenata i osoblja, objavilo je u utorak odluku o otkazivanju predavanja u jesenskom semestru zbog koronavirusa, dok je okrug Los Angeles objavio da će se mjera "ostani kod kuće" produljiti na još tri mjeseca.

Najave sa Zapadne obale uslijedile su nakon što je glavni američki epidemiolog Anthony Fauci rekao Kongresu da bi izlazak iz karantene mogao izazvati novo širenje zaraze koronavirusom koji je ubio gotovo 81.000 Amerikanaca i razorio gospodarstvo.

Prognozira se da će pandemija imati značajan utjecaj i na jesen pa je dekan Kalifornijskog državnog sveučilišta rekao da neće biti predavanja u 23 kampusa u semestru koje počinje u rujnu, a predavanja će se odvijati online.

"Naše sveučilište kada je otvoreno bez ograničenja je područje kojim svakodnevno cirkulira više od 500.000 ljudi", priopćio je dekan Timothy White.

"Taj pristup, nažalost, trenutno nije na stolu", dodao je.

Čelnica službe za javno zdravstvo okruga Los Angeles, Barbara Ferrer rekla je da će mjera "ostani kod kuće" za 10 milijuna stanovnika, uključujući one u gradu Los Angelesu, vjerojatno ostati na snazi u nekom obliku preko ljeta.

"Dok će mjera o ostanku kod kuće ostati na snazi sljedećih nekoliko mjeseci, mjere će se postupno popuštati unutar planiranog pokretanja lokalnog gospodarstva kako epidemija bude jenjavala", rekla je Ferrer.

  • +5
Koronavirus u SAD-u Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Njezine najave uslijedile su nakon što je guverner Kalifornije Gavin Newsom rekao da će restorani u nekim dijelovima države moći raditi u izmijenjenim uvjetima, a trgovački centri mogli bi se otvoriti za preuzimanje robe koja je naručena online.

Uredi u nekim dijelovima Kalifornije također će se moći otvoriti, ali s određenim ograničenjima, rekao je Newsom na dnevnoj konferenciji za novinare.