POZITIVNA SAMO DVA OD 119

Odlična vijest: Korona se ipak nije nekontrolirano proširila po Braču

13.05.2020 u 10:11

Bionic
Reading

Od ukupno 119 uzoraka uzetih u ponedjeljak na otoku Braču zbog sumnje na koronavirus, zasad su pozitivna samo dva, potvrđeno je tportalu. Još jedan ili dva uzorka moraju se ponovno uzeti, no izvjesno je da se virus nije dramatično raširio otokom, kao što se slutilo koncem prošlog tjedna

Hospitalizirane su tek dvije osobe: čovjek za kojega se sumnja da je 'nulti pacijent', ali prije svega iz preventivnih razloga jer spada u rizičnu skupinu, te njegova susjeda koja ima težu kliničku sliku. Preostalih 36 Bračana inficiranih od prošlog tjedna liječi se kod kuće i svi imaju vrlo blage simptome, a svi su epidemiološki povezani u jednom 'klasteru'. Šef bračkog kriznog stožera Nikola Martinić Dragan nije želio službeno potvrditi ove informacije sve dok podaci ne budu kompletirani, ali kazao je da je razvoj događaja na otoku zasad povoljan.

'Danas ćemo uzeti stotinjak novih brisova. Iz preventivnih razloga testirat ćemo pedesetak štićenika i djelatnika umirovljeničkog doma, a još pedesetak su preostali širi kontakti osoba koje su se pokazale pozitivnima', kazao je Martinić Dragan za tportal.

Redovnim priopćenjem oglasio se i Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, prema kojem je u županiji ukupno troje novozaraženih. Uz dvoje s Brača, riječ je o osobi iz Splita.

  • +25
Brač Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

'Prema izvješću NZJZ-a SDŽ-a, od ukupno 233 obrađena testa s područja Splitsko-dalmatinske županije tri su novooboljele osobe, i to dvije iz Supetra i jedna iz Splita. Od 233 obrađena testa, 43 uzorka su s otoka Brača. Među novooboljelim osobama zdravstvena je djelatnica KBC-a Split (medicinska sestra) koja se nalazi u samoizolaciji. U odnosu na jučerašnji dan, još je 12 osoba izliječeno te je do sada na području Splitsko-dalmatinske županije ukupno ozdravilo 405 osoba.

Hospitalizirane su 43 osobe, 103 zdravstvena djelatnika nalaze se u samoizolaciji, a pet osoba je na respiratoru, i to četiri iz Splitsko-dalmatinske županije i jedna iz Šibensko-kninske županije. Sedam osoba nalazi se u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 557 slučajeva zaraze koronavirusom.'