Eurobarometar

Najveća potpora Europskoj uniji od 1983. godine; raste potpora i u Hrvatskoj

17.10.2018 u 09:13

Bionic
Reading

Prema istraživanju Eurobarometra o stavovima javnosti o Europskoj uniji, sve više građana smatra da je članstvo u europskom bloku dobro za njihovu državu (62%) i kako joj omogućuje razne koristi (68%). Riječ je o najvećoj izmjerenoj potpori od 1983.

U Hrvatskoj se broj građana koji kažu kako zemlja ima koristi od članstva u EU popeo na 66 posto. Glavni razlozi potpore članstvu u Europskoj uniji su mišljenje da otvara nove poslovne mogućnosti te doprinosi gospodarskom rastu, održavanju mira i jačanju sigurnosti.

U porastu je i broj ispitanika koji ocjenjuju kako je pripadnost EU dobra stvar i stigao je do 44 posto, što je za osam posto više u odnosu na istraživanje Eurobarometra iz travnja. Postotak građana koji su se negativno očitovali o članstvu u Uniji ostao je isti, 14 posto.

Prema istom istraživanju Eurobarometra, 48 posto Europljana smatra da je njihov glas u EU bitan, a u Hrvatskoj ta brojka ima trend stabilnog rasta u posljednjih godinu dana i doseže čak 61 posto (dva postotna boda više nego u istraživanju prošlog Eurobarometra provedenog u travnju). Sve više ispitanika u Hrvatskoj zna da će se izbori za Europski parlament održati u svibnju iduće godine, a kao prioritetne teme o kojima žele raspravljati u izbornoj kampanji ističu: gospodarstvo i rast, borbu protiv nezaposlenosti mladih, socijalnu politiku, zaštitu potrošača i sigurnost hrane te borbu protiv terorizma.

Jesensko istraživanja Eurobarometra ukazuje i na izazove. Tako 79 posto ispitanika u Hrvatskoj nema povjerenje u političke stranke, a 64 posto nije zadovoljno funkcioniranjem demokracije u zemlji. Puno pozitivnije hrvatski građani ocjenjuju demokratske procese u EU: 51 posto kaže da su zadovoljni dok ih 40 posto izražava nezadovoljstvo.

EU i Brexit

Prema gotovo svim pokazateljima, potpora ispitanika za europsko članstvo raste nakon referenduma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a 2016. I predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani istaknuo je kako Eurobarometar ukazuje na to da su teški pregovori o Brexitu zabrinuli građane i utjecali na porast svijesti o dobrobiti članstva u EU.

  • +13
Europski vođe Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Uoči finaliziranja dogovora o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, objavljene brojke govore o rastućom razumijevanju o koristima Europske unije diljem kontinenta. Unatoč tome, puno toga još ostaje napraviti. Potrebna je stalna suradnja i solidarnost na razini Unije ako želimo ponuditi odgovore na pitanja koja opterećuju obične europske građane', kazao je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani.

Glavni koordinator EP-a za Brexit Guy Verhofstadt navodi da je činjenica da se 51 posto ispitanika u Ujedinjenom Kraljevstvu izjasnilo za ostanak u EU zoran podsjetnik na duboke podjele koje se vezuju uz odluku o Brexitu.