ISTRAŽIVANJE

Hrvatski ministri sudjeluju tek na nešto više od polovice ministarskih sastanaka EU-a

23.09.2018 u 12:26

Bionic
Reading

Hrvatski ministri sudjelovali su tek na nešto više od polovice ministarskih sastanaka EU-a u zadnje tri godine, samo su slovački, poljski i slovenski ministri rjeđe sudjelovali od hrvatskih kolega, dok su s druge strane rumunjski i portugalski ministri sudjelovali na više od 90 posto sastanaka Vijeća EU-a, pokazuje istraživanje danskog think tanka Europa.

Ta je organizacija istražila popise sudionika svih sastanaka Vijeća EU-a održanih od 28. lipnja 2015. do 1. kolovoza 2018. Vijeće EU-a je jedna od najvažnijih institucija EU-a. Čine ga ministri zemalja članica i ono zajedno s Europskim parlamentom donosi zakone na razini EU-a.

Vijeće EU-a sastaje se u različitim formatima ovisno o temama na dnevnom redu. Vijeće EU-a jedinstven je pravni subjekt, ali sastaje se u deset različitih „sastava”. Svaki od deset različitih sastava Vijeća može donijeti akt koji je u nadležnosti jednog od ostalih sastava Vijeća. Stoga se u zakonodavnim aktima koje Vijeće donosi sastavi ne spominju.

Tih deset formata Vijeća su sljedeći: Poljoprivreda i ribarstvo; Konkurentnost; Ekonomski i financijski poslovi; Okoliš; Zapošljavanje, socijalna politika, zdravstvo i pitanja potrošača; Obrazovanje, mladi, kultura i sport; Vanjski poslovi; Opći poslovi; Pravosuđe i unutarnji poslovi; Promet, telekomunikacije i energetika. Svi službeni sastanci Vijeća održavaju se u Bruxellesu, osim u travnju, lipnju i listopadu kada se održavaju u Luxembourgu.

Zemlje članice koje obnašaju 6-mjesečno rotirirajuće predsjedništvo, organiziraju neformalne ministarske sastanke na svom tlu. Na sastancima Vijeća države članice predstavaljaju ministri, a mogu ih mijenjati državni tajnici, zamjenici ministri ili veleposlanici.

S druge strane, na sastancima Europskog vijeća, najvišeg političkog tijela EU-a koji čine šefovi država ili vlada zemalja članica, čelnike ne mogu mijenjati ministri ili još niži dužnosnici. U slučaju spriječnosti, šef neke države ili vlade može zamoliti nekog od preostalih 27 kolega da ga zastupa. Europsko vijeće, za razliku od Vijeća Europske unije, nije zakonodavno tijelo.

  • +7
Sjednica Vlade u Puli Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Prema istraživanju danskog think tanka Europa, rumunjski i portugalski ministri sudjelovali su na preko 90 posto ministarskih sastanaka, slijede Litva, Bugarska, Finska, Belgija, Velika Britanija i još pet zemalja čiji su ministri sudjelovali na između 80 i 90 posto sastanaka.  

Najrjeđe su sudjelovali ministri Slovačke i Poljske, na oko 52 posto sastanaka, što znači da ih je gotovo na svakom drugom sastanku zamjenjivao netko od nižih dužnosnika. Slijedi Slovenija s oko 54 posto sastanaka i Hrvatska s oko 56 posto sastanaka. Prosjek na razini EU-a je 75 posto.  Think tank ne daje podatke o nazočnosti po pojedinim formatima Vijeća, osim za danske ministre.