24 smrtna slučaja

Najteži dan u Srbiji od početka epidemije, gotovo 5000 novozaraženih

17.11.2020 u 16:35

Bionic
Reading

Srbija je u utorak zabilježila najviše preminulih i novozaraženih na dnevnoj razini od početka epidemije - 24 smrtna slučaja i 4994 pozitivna uzorka među 17.645 testiranih u posljednja 24 sata, službeni su podaci zdravstvenih vlasti u Beogradu

Na bolničkom liječenju od covida 19 je broj približan broju novozaraženih- 4.963 osobe, a na respiratorima je 179 ljudi.

Prema riječima ministra zdravstva Zlatibora Lončara, danas je, po svim parametrima, najteži dan, a samo u Beogradu je u posljednja 24 sata registrirano gotovo 5600 covid pregleda.

Lončar je, nakon sastanka s direktorima covid bolnica u Srbiji, naglasio da raste broj pregleda u covid ambulantama u cijeloj zemlji, te broj pacijeneta koji ostaju na bolničkom lioječenju.

Na koronavirus pozitivno je i 1.100 zdravstvenih djelatnika, od kojih je 52 hospitalizirano.

"Brojevi će rasti i u narednim danima i nadamo se da će mjere dati rezultate za 10 dana", rekao je srbijanski ministar zdravstva.

U Srbiji su od ponoći između ponedjeljka i utorka na snagu stupile nove epidemiološke mjere i ograničenja, a od 21 sat do pet ujutro zabranjen je rad ugostiteljskih objekata, trgovina i trgovinskih centara, izuzev ljekarni, dostave hrane i benzinskih postaja, ali samo za točenje goriva.

Ograničenja ne vrijede za grane gospodarstva u kojima se radi u tri smjene.

  • +9
Koronavirus Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

U Srbiji je od početka epidemije 6. ožujka testirano 1,54 milijuna uzoraka, registrirano je 92375 oboljelih, a službeno su prijavljena 1054 smrtna slučaja, uz stopu smrtnosti od 1,14 posto.

Najviše umrlih u prvom valu epidemija Srbija je imala 14. ožujka - devet, u drugom valu 10. srpnja - 18, a u poslednja četiri dana zabilježen je trend rasta broja preminulih - 14. studenog umrlo je 17 oboljelih, dan kasnije 20, jučer 21, a danas 24.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak da će Srbija pokušati do kraja godine nabaviti pola milijuna do milijun doza cjepiva protiv covida-19.

“Ne mogu još jamčiti, ali obećavam da će to biti značajna količina, to je pitanje sata i dana. Želimo smanjiti pritisak na bolnice i olakšati zdravstvenim djelatnicima. Nebitno je odakle su cjepiva jer su sva kvalitetna, samo da ih naše zdravstvene vlasti odobre", izjavio je Vučić gostujući na provladinoj TV Happy.