PROBLEMI S AMERIČKO-BRITANSKIM LOVCEM

Najskuplji borbeni avion 'boji' se munje

17.03.2013 u 19:31

Bionic
Reading

Lovac F-35 Lightning II američko-britanske proizvodnje, koji je lani pušten u vojnu uporabu, pun je nedostataka i konstruktorskih mana. Mediji se čude zrakoplovu od 237 milijuna dolara koji se ne smije približiti većoj oluji na 40 km udaljenosti zbog opasnosti da mu grom, po kojem je dobio ime, detonira spremnik s benzinom

Nedostaci su otkriveni još lani na godišnjem testiranju Pentagona. Borbeni zrakoplov trebao je biti korišten uz američku i britansku kopnenu vojsku te mornaricu.

Uočeno je desetak problema, među kojima je i dizajnerska greška s rezervoarom zbog kojeg modeli F-35 A i F-35 B ne mogu brzo pobjeći u sigurnije visine. Avion je trenutačno označen kao 'neprikladan za borbu ili borbene vježbe' i morat će se napraviti preinake.

Problemi su između ostaloga detektirani i u naprednom sistemu kacige s ekranom koji bi trebao trenutno informirati pilota o svim podacima vezanim uz avion, ali se pokazao nepouzdanim. Projekt F-35 lovaca razvija se od 90-ih godina i u njega je trebalo biti uloženo preko bilijun američkih dolara.