NJEMAČKO TUŽITELJSTVO:

'Najoštrije se ograđujemo od optužbi Vinka Sindičića'

16.01.2014 u 11:30

Bionic
Reading

Na izjavu Udbina operativca Vinka Sindičića da je po uputama njemačke tajne službe lažno teretio Krunoslava Pratesa, Josipa Perkovića i Zdravka Mustača promptno je reagiralo njemačko savezno tužiteljstvo, odbacujući u cijelosti Sindičićeve navode, objavljeno je sinoć u Dnevniku 3

'Najoštrije se ograđujemo od novih izjava Vinka Sindičića u kojima tvrdi da su ga na lažno svjedočenje i svaljivanje krivnje na Josipa Perkovića prisilile njemačke tajne službe i tužiteljstvo. Sindičićevi navodi nemaju nikakve veze s istinom i odbacujemo ih u cijelosti', stoji u priopćenju njemačkog saveznog tužiteljstva.

Slučaj Perković tema je i u Bruxellesu i u Strasbourgu, gdje je u srijedu završila sjednica Europskog parlamenta.

HTV-ov novinar Dragan Nikolić sinoć je u javljanju za Dnevnik 3 izjavio da iz pouzdanog izvora saznaje kako je europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding, koja posljednjih dana nije željela javno komentirati ono što je iz međunarodne pravosudne trakavice preraslo u hrvatski pravosudni cirkus, u jednom neformalnom razgovoru u srijedu u Strasbourgu sve komentirala riječima: 'Dug je put do demokracije'.

Unatoč ocjeni Manfreda Webera, potpredsjednika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, da se u Hrvatskoj ne poštuje do kraja ustavna trodioba vlasti i njegovom apelu Banskim dvorima da poštuju neovisnost sudstva, SDP-ovi europarlamentarci smatraju da slučaj Perković ne mijenja percepciju u Hrvatskoj u Europskom parlamentu.

'Čovjek ima pravo na svoje mišljenje. Hrvatska je zemlja u kojoj je jasno provedena trodioba vlasti jer da nije tako sigurno ne bi bila članica Europske unije, a svatko ima pravo na svoj dojam o radu hrvatske Vlade', izjavio je SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula.
309758 ,309708,309672 ,309582Ivan Turudić, predsjednik Izvanraspravnog vijeća u slučaju Josipa Perkovića za HTV je rekao da je iznenađen žalbom Državnog odvjetništva na odluku o Perkovićevom izručenju Njemačkoj.

'Bio sam silno iznenađen. To je bila zadnja opcija za koju sam mislio da će se dogoditi', rekao je Turudić.