TERORIZAM U KENIJI

Najmanje 15 mrtvih u napadu na sveučilišni kampus

02.04.2015 u 14:18

Bionic
Reading

Najmanje 15 ljudi je ubijeno, a deseci su ranjeni u četvrtak, kada su islamski ekstremisti napali sveučilišni kampus u Garissi na istoku Kenije, nedaleko od granice sa Somalijom, i uzeli studente kršćane za taoce. Policija i vojnici okružili su kampus, a razmjena vatre traje više sati, rekao je čelnik kenijske policije Joseph Boinet

Odgovornost za napad preuzela je islamska skupina Al Šabab, povezana s Al Kaidom, iz susjedne Somalije, koja je u prošlosti izvela više napada na teritoriju Kenije, među kojima i napad na trgovački centar u Nairobiju u rujnu 2013, u kojemu je ubijeno 67 osoba. Skupina je također priopćila da je uzela puno kršćana za taoce.

Razvrstali smo ljude i pustili muslimane, rekao je za Reuters glasnogovornik Al Šababa za vojne operacije. Na kampusu se i dalje vode borbe. Boinet je izjavio da su napadači nasumično pucali nakon što su ušli u sveučilišni kompleks. Najmanje 14 osoba je ubijeno, rekao je jedan policajac, a Crveni križ je izvijestio da je 50 studenata oslobođeno.

Dosad imamo 49 žrtava, a svi imaju rane od metaka ili šrapnela, rekao je jedan liječnik u bolnici u Garissi. Četiri ozlijeđena su u kritičnom stanju, objavio je Nacionalni operativni centar za krizna stanja na Twitteru, dodajući da su prebačeni u bolnicu u Nairobi. Lokalna policija je objavila je da su se njezini pripadnici suprotstavili napadačima koji su se povukli u zgrade za smještaj studenata.

Očevici su rekli da su u napadu sudjelovala petorica napadača te da su ubijena najmanje dvojica čuvara. Garissa, grad sa 120 tisuća stanovnika, nalazi se 140 kilometara od somalijske granice. U srpnju 2012. u napadima na dvije crkve u Garissi islamski teroristi ubili su 17 osoba.