VERN' NA 1. MJESTU

Najkvalitetnija veleučilišta u Hrvatskoj

21.12.2011 u 14:13

Bionic
Reading

Hrvatski građani, u posebnom istraživanju kvalitete QUDAL, ocijenili su Veleučilište VERN' najkvalitetnijim privatnim visokim učilištem u Republici Hrvatskoj

Unazad desetak godina u Hrvatskoj su osnivana privatna visoka učilišta, čiji je broj u posljednjih nekoliko godina značajno porastao. Mnogo se rasprava vodi o njihovoj kvaliteti i usporedbi s državnim fakultetima. Zanimljivo je vidjeti stoga kako na kvalitetu privatnih visokih učilišta u Hrvatskoj gledaju hrvatski građani.


U posebnom istraživanju kvalitete QUDAL - QUality meDAL, koje je proveo međunarodni Centar za istraživanje tržišta GfK na reprezentativnom uzorku za opću populaciju RH, uvjerljivo najveći broj glasova za kvalitetu u kategoriji 'Privatna visoka učilišta' osvojilo je Veleučilište VERN. Glasovati su mogli samo oni građani Republike Hrvatske koji ili imaju osobno iskustvo korištenja usluga privatnog visokog obrazovanja u Hrvatskoj, ili takvo iskustvo imaju njima bliske osobe.

Istraživanje QUDAL - QUality meDAL provedeno je u potpunosti u skladu s odredbama Međunarodnog kodeksa za provedbu tržišnih i društvenih istraživanja koji su donijele Međunarodna trgovačka komora (ICC) i Svjetska udruga istraživačkih stručnjaka (ESOMAR).

Anketno pitanje za ovu kategoriju glasilo je: 'Zamislite da ste bogati. Zamislite da imate neograničeno sredstava na bankovnom računu. Zamislite da pri odabiru usluge visokoškolskog obrazovanja odlučujete isključivo i samo ona osnovi kvalitete. Koje biste tada privatno visoko učilište u Hrvatskoj naveli kao najkvalitetnije? Nemojte molimo odgovarati na brzinu. Ne navodite ono visoko učilište koje vam prvo padne na pamet ili koje se najviše reklamira. Dobro promislite i navedite nam privatno visoko učilište za koje smatrate da uistinu nudi najveću razinu kvalitete u Republici Hrvatskoj'.

Pitanje je bilo otvorenog tipa, odnosno ispitanicima nisu bili ponuđeni nikakvi mogući odgovori te su oni slobodno mogli navoditi naziv jednog privatnog visokog učilišta za koje smatraju da u Hrvatskoj nudi najveću razinu kvalitete.

Najveći broj glasova građana i uvjerljivu prvu poziciju u ovom jedinstvenom istraživanju kvalitete osvojio je – VERN' (44 posto opredijeljenih; 9,9 posto pitanih). Na drugom mjestu, s velikim zaostatkom, pozicionirala se Visoka poslovna škola Libertas (5,3 posto opredijeljenih / 1,2 posto pitanih). Treće mjesto dijele Zagrebačka škola ekonomije i managementa (4,4 posto opredijeljenih, 1 posto pitanih) i drugi.