OSTOJIĆ PRED SABORSKIM ODBOROM

'Najgori ministar nisam ja, nego Karamarko'

20.06.2013 u 18:37

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić odbio je danas tumačenja da je najneuspješniji ministar od 2001., obrazlažući da je najniži koeficijent uspješnosti od 9,2 'zaradio' zbog promjene metodologije po kojoj se ocjenjuje uspješnost pojedinih ministara

'Nemoguće je raditi usporedbe s proteklim razdobljima, jer smo uveli novu metodu mjerenja efikasnosti. Ona se ranije mjerila kroz razriješenost kaznenih djela, posebno kroz rad krim-policije i ništa drugo se nije mjerilo. Od 2011. imamo drugi način mjerenja rada ministra, a ne policije', rekao je Ostojić, podnoseći izvješće o prošlogodišnjem radu policije saborskom Odboru za unutarnju politiku.

'Kad bismo primijenili istu metodu, Tomislav Karamarko bio bi najneefikasniji ministar unutarnjih poslova ikad', ustvrdio je Ostojić.

Tomislava Čuljka (HDZ) zanimalo je zašto je izvješće tek sada poslano Saboru, iako je, tvrdi, bilo gotovo još u veljači.

Uvjeren je da se ministar na izvještavanje Sabora odlučio tek nakon medijskih napisa da je najneuspješniji ministar od 2001.

Čuljak je upitao i jesu li smjene u MUP-u i Ravnateljstvu policije utjecale na rad policije. Ustvrdio je da su u MUP-u i policijskim upravama smijenjeni najkvalitetniji ljudi, koji su zbog svog znanja i dugogodišnjeg rada smatrani 'ikonama policije'.

Upitao je i koliko je ljudi podnijelo tužbe protiv takvih rješenja, na što mu je Ostojić odgovorio da ne zna točan broj, ali da se radi o vrlo malom broju žalbi.

Ostojić mu je uzvratio da je kadroviranje u policiji i MUP-u bilo posljedica zakona o policiji koji je donesen za HDZ-ove vlasti. 'Nitko nije zaposlen u MUP-u, u dijelu policije, a da prije nije bio policajac, sa svim uvjetima za rukovodeće poslove', rekao je Ostojić.

SDP-ova Gordana Sobol založila se za izdvajanje u posebni odjel poslova vezanih uz obiteljsko nasilje, koje je sada u okviru odjela za maloljetničku delikvenciju. Upozorila je da su članovi obitelji počinili 27 od ukupno 51 lani počinjenog ubojstva.

Podsjetila je da je nedavno prekršajno kažnjen ravnatelj škole u Klisu koji je branio učiteljicu od fizičkog nasrtaja oca jedne učenice. 'Tako je često i kod obiteljskog nasilja. Muž tuče ženu ili žena muža, a ako se kreneš braniti ili vikati, bit ćeš kažnjen', upozorila je Sobol, ocijenivši da je riječ o apsurdnim situacijama.

Podsjetila je i da je zaposlenik u Ravnateljstvu policije nedavno ubio bivšu suprugu i njezina novog partnera te upitala kako je moguće da evidentirani obiteljski nasilnik radi u Ravnateljstvu policije.

'Da, istina, bio je evidentiran, ali ono što je važno je da ga je razoružala i sudu privela upravo policija', rekao je Ostojić, ističući da policija nije nadležna za za realizaciju pravomoćne presude.

Kazao je, međutim, da bi pitanje generalne prevencije trebalo ponovno raspraviti.

Predsjedniku odbora Miroslavu Tuđmanu (HDZ) zasmetalo je što u izvešću nema ni riječi o istrazi zločina komunističkih vlasti nakon 1945.

Upitao je i zašto se broj štićenih osoba povećao na 15, kad ih je u ratnom razdoblju bilo svega pet ili šest.

Ostojić
mu je odgovorio da se time koga treba štititi bave nadležne službe, a podsjetio je da su nakon smjene vlasti pod zaštitom ostali i neki bivši dužnosnici.