MUKOTRPNO suzbijanje

Najezda stjenica: Turisti ih donose u prtljazi, stručnjak objašnjava kako se šire

08.07.2019 u 12:28

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je u posljednjih desetak godina zabilježena sve veća pojava kućne stjenice, najviše u primorskim županijama. U Istri je prošle godine zabilježen 131 slučaj, što je povećanje od 65 puta u jedanaest godina!

Od 131 evidentiranog slučaja u Istri, 118 bilo ih je u hotelima, a 13 u privatnim turističkim objektima, kako navodi voditelj Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Županijskog zavoda za javno zdravstvo Nediljko Landeka za Glas Istre.

Kako je turistička sezona tek počela, nema podataka za ovu godinu, ali prema statistici za prethodne godine populacija stjenica vidljivo je u porastu, pa su tako u Istarskoj županiji 2007. godine bila prijavljena samo dva tretmana protiv njih, da bi ih 2012. bilo 21, dok je prošle godine prijavljen 131 slučaj.

Landeka objašnjava kako se stjenice danas najčešće šire preko avionske prtljage i tako se unose u luksuzne hotelske sobe, hostele i apartmane, dodajući kako je njihovo suzbijanje mukotrpan posao.

'Tad moramo poduzeti mjere suzbijanja, što je često nezgodan, mukotrpan posao ako na vrijeme nisu primijećene i ako im se dopustilo da se razmnože u većem broju. Manje ih prenose gosti koji dolaze vlastitim automobilima. Poznato je to da se prtljaga u avionskom transportu lako zarazi: dovoljno je da je jedan komad prtljage zaražen i da se stjenice presele na ostale kofere. Gost ih tako i ne znajući donese u neki hotel, apartman ili sobu. Nekoliko tjedana nakon što se stjenice namnože problem postane vidljiv', objašnjava Landeka.

Korisnicima se daju upute o tome kakvi se preparati koriste u dezinsekciji. Pritom postoji kodeks zaštite identiteta vlasnika zaraženog objekta.