NAGRADA SOLJAČIĆ

Najbolji na maturi iz fizike i matematike dobiva 5.000 dolara

22.05.2015 u 15:29

Bionic
Reading

Maturantica, odnosno maturant koji ove godine postigne najbolji rezultat iz Matematike, razine A te iz Fizike, osvojit će Nagradu Soljačić u iznosu od pet tisuća američkih dolara, odnosno oko 33.500 kuna koja će biti dodijeljena 31. srpnja 2015. u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta

Riječ je o nagradi koja je uspostavljena financijskom donacijom hrvatskog znanstvenika Marina Soljačića, profesora na Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Bostonu, a dodijelit će je osobno prof. dr. sc. Soljačić, zajedno s prof. dr. sc. Vedranom Mornarom, ministrom znanosti, obrazovanja i sporta. Nagrada će se dodjeljivati i narednih godina.

Marin Soljačić, profesor na odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology (MIT), odlučio je financirati ovu nagradu kako bi odao posebno priznanje mladim ljudima u Republici Hrvatskoj, iznimno talentiranima za fiziku i matematiku, kako bi pokazao da se izvrsnost prepoznaje i cijeni te kako bi mladim ljudima dao dodatnu motivaciju za daljnji akademski rad i napredak. Soljačić navodi da su mu mnoge od nagrada koje je dobio tijekom života, a koje su uspostavili imućni donatori: Pappalardo, MacArthur, Blavatnik, u karijeri bile posebno motivirajuće.

'Zbog toga sam, sada kada sam i ja u financijskoj mogućnosti da to učinim, odlučio pokrenuti jednu takvu nagradu koja bi motivirala talentirane studente u Hrvatskoj, i to u poljima koja su meni iznimno draga: fizika i matematika', kaže Soljačić te ističe kako je zahvalan ministru Mornaru, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta te New York Academy of Science na podršci i tehničkoj pomoći u provedbi Nagrade Soljačić.

Ministar Mornar u vezi s tim naglasio je: 'Veseli me što je g. Soljačić nesebično podijelio svoju zasluženu nagradu s mladim ljudima u Hrvatskoj, s ciljem popularizacije znanosti, svjestan činjenice da Hrvatskoj treba više stručnjaka iz prirodnih i tehničkih znanosti.'

Soljačić je maturirao 1992. u zagrebačkom MIOC-u (XV. gimnazija), a nakon mature dobio je stipendiju za studij na sveučilištu Massachusetts Institute of Technology (MIT) u SAD-u. 1996. je na MIT-u diplomirao dva studija: fiziku i elektrotehniku, dok je 2000. obranio doktorat iz fizike na Sveučilištu Princeton. Iste godine vraća se na MIT gdje započinje Pappalardo postdoktorski studij, 2003. postaje vodeći istraživač, 2005. docent fizike, a 2011. redovni profesor. U 2005. dobiva 'Adolph Lomb Medal' od Optical Society of America, koje dotično strukovno udruženje dodjeljuje svake godine jednom znanstveniku mlađem od 35 godina, za najvažnija otkrića u optici širom svijeta. 2006. je dobitnik nagrade TR35 koja se dodjeljuje najboljim inovatorima mlađim od 35 godina, koju dodjeljuje Technology Review, najstariji časopis za tehnologiju na svijetu. 2008. dobio je i 'nagradu za genije', zaklade MacArthur. 2011. izabran je u Young Global Leaders of World Economic Forum. U 2014. dobiva Blavatnik Award for Young Scientists, za najboljeg znanstvenika fizičkih znanosti i inženjeringa u SAD-u, mlađeg od 42 godine.

Dobitnik Nagrade Soljačić bit će maturant/ica koji/a na državnoj maturi 2015. postigne:

1) najbolji rezultat/najviši postotak riješenosti testa iz Matematike (razina A) + postotak iz Fizike
2) ako bude dvoje ili više maturanata/ica s jednako visokim postotkom riješenosti testova prema kriteriju (i), u kriterij ulaze i rezultati testa iz Hrvatskog jezika (s time da se Hrvatski A boduje 20% više nego Hrvatski B)
3) ako i nakon toga kriterija ponovno bude dvoje ili više maturanata/ica s jednako visokim postotkom riješenosti testa, nagradu će dijeliti svi takvi kandidati.