POP UP

Najbolje jesenske komedije

05.11.2010 u 12:20

Bionic
Reading

Prošli tjedan raspisali smo se o deset povratničkih drama koje ne smijete propustiti ove jeseni, a sada je red došao i na deset humorističnih serija. Slaba nova sezona donijela nam je većinom razočaranja, pa utjehu moramo tražiti u starim favoritima

Community
Proljetna epizoda serije 'Community', 'Modern Warfare', sasvim je dovoljna reklama za ovu humorističnu seriju. Čak i da su sve ostale epizode prve sezone bile loše, zbog 'Modern Warfarea' 'Community' bi se našao na listi. No ostale epizode bile su itekako dobre, a 'Community' je u kratkom roku postao jedna od najboljih humorističnih serija na televiziji. Do povratka 'Parks and Recreationa', najbolje komedije iz NBC-jeva četverolista četvrtkom, ostalo je još nekoliko dugih mjeseci. 'Community' do te vesele prigode preuzima vodeću poziciju najbolje serije, a usporedbe s odličnim 'Prikraćenima' zaslužene su. Dan Harmon i ekipa nas i u novoj sezoni nastavljaju zabavljati s junacima koledža Greendale.

Moderna obitelj
Nakon dugogodišnje dominacije 'Televizijskih posla' na Emmyjima, krajem kolovoza 'Moderna obitelj' preotela im je kipić za najbolju humorističnu seriju na televiziji. Vesela družina zaslužila je priznanje za svoju prvu sezonu, koju su i kritika i publika odlično prihvatile. Iako snimana u sve izlizanijem mockumentary stilu, 'Moderna obitelj' izvlači ono najbolje iz formata i svojih jedinstvenih likova. Glumačka postava odmah je kliknula, a kemija između glumaca odaje dojam kao da se poznaju već nekoliko desetljeća.

Sunčana Philadelphia
Za one kojima ukus naginje crnom i sirovom humoru, filadelfijska petorka vrh je idiotizma i političke nekorektnosti na televiziji. Petero arogantnih, sebičnih, bezobraznih, egocentričnih, nezrelih i redovito pijanih idiota u svakoj epizodi imaju barem jednu 'odličnu ideju', koja je već unaprijed osuđena na propast. Urnebesno zabavnu propast. Kriza nekretnina, recesija, američke trupe, homoseksualni brakovi... Epizode se redovito bave aktualnim političkim ili etičkim pitanjima koja su za većinu serija preveliki tabu, a za naših petero junaka daleko, daleko iznad njihove sposobnosti poimanja. A nedostatak novca i pameti nikad im, srećom, nije prepreka.

Televizijska posla
Tina Fey i društvo su nakon nešto lošije četvrte (a i treće) sezone prvi put ostali bez najvažnije televizijske nagrade na ovogodišnjoj dodjeli Akademije televizijskih umjetnosti. Prvi put u povijesti serije, 'Televizijska posla' nisu dobila Emmy za najbolju humorističnu seriju, pa su ove sezone opet prebacili u višu brzinu. Serija je počela podsjećati na dobra stara vremena, a u novu sezonu uspjeli su ugurati i epizodu uživo, u kojoj je Julia Dreyfuss (Elaine iz 'Seinfelda') glumila dvojnicu Tine Fey u pojedinim scenama.

U uredu
Iako je 'Ured' još uvijek jedna od najboljih komedija malih ekrana, s obzirom na to da je ušla u sedmu sezonu, kreativni je zamor neizbježno prisutan. Steve Carell odlučio je da mu je dosta izvođenja gluposti te najavio svoj odlazak na kraju sezone, koja će biti definirajuća na nekoliko razina, jer su scenaristi odlučili nastaviti seriju i bez njega. Do kraja sezone trebali bi odlučiti tko će zamijeniti zaštitno lice 'Ureda', no koliko je to uopće moguće?

I još malo o serijama...

'Chuck' – špijunska 'dramedija' uspjela je, usprkos svim problemima gledanosti, dogurati do četvrte sezone. Svakako pohvalno.

'Gleejev' je problem neujednačenost. To vjerojatno proizlazi iz činjenice što je serija dijete trojice autora koji naizmjence i nasumično biraju što 'Glee' želi biti.

'Kako sam upoznao vašu majku' serija je koja nas već godinama davi pitanjem 'tko je famozna majka', ali opraštamo im sve zbog Neila Partricka Harrisa.

'Teorija velikog praska' počela se dodvoravati mainstream publici i izgubila onu prepoznatljivu geekovsku nit. Broj je gledatelja narastao, ali dio izvorne publike otišao. I dalje je, doduše, gledljiva, ali nije više geektastično dobra.

'The League' – muškarci koji se ponašaju kao tipični muškarci - obilje nogometa i ritualno bespoštednog podbadanja.