ISTINA NAKON 20 GODINA

Nagrađeno istraživanje o švercu oružja u ratovima na području bivše Jugoslavije

05.11.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Slovenski istraživački novinari Matej Šurc i Blaž Zgaga nagrađeni su posebnim diplomama na upravo završenom Medijskom forumu jugoistočne Europe, održanom u organizaciji Medijske organizacije jugoistočne Europe (SEEMO) sa sjedištem u Beču, Srednjoeuropske inicijative (CEI) iz Trsta i Medijskog programa jugoistočne Europe njemačkog Konrad-Adenauer-Stiftunga (KAS)

Šurc i Zgaga nagrađeni su za istraživanje o švercu oružja iz Slovenije i preko Slovenije u Hrvatsku i druge zaraćene dijelove bivše Jugoslavije tijekom 90-ih godina, pod vodstvom tadašnjih vodećih političara koji su na taj način razvili privatne biznise.

Kao što je tportal pisao, Šurc i Zgaga dokazali su da je šverc oružja preko luke Kopar i 'offshore' kompanija kontrolirao tadašnji državni vrh Slovenije, ali u korist vladajućih političara. Koristili su se i inozemnim kreditima, zemalja poput Njemačke, dokazano je istraživanjem koje je obuhvatilo preko šest tisuća državnih dokumenata, a rezultiralo trilogijom 'U ime države'.

Dvije do sada objavljene knjige trilogije – 'Prodaja' i 'Preprodaja', nakon kojih slijedi 'Prikrivanje' – već su šokirale slovensku javnost, ali i izazvale otpor u nekim medijima. O do sada tajnim podacima, hrvatska javnost saznala je jedino putem tri članka u tjedniku Novosti, koje je napisao naš istraživački novinar Saša Leković, koji je i surađivao na projektu, spomenutog članka tportala i, tri dana kasnije, intervjua Mateja Šurca u Jutarnjem listu.

'Nadam se da će priznanje na neki način uvjeriti dio slovenski javnosti, da novinarsko istraživanje nije neka komunistička zavjera, kako govore propagandisti slovenske političke stranke, u kojoj se udružuju šverceri oružja, nego običan novinarski rad, koji služi interesu javnosti', rekao je Zgaga tportalu, povodom primanja diplome.

Nakon izlaska dviju knjiga Zgagu i Šurca u Sloveniji napali su neki mediji poput tjednika Reporter, koji se upustio u obranu Janeza Janše, predsjednika slovenske vlade iz 90-ih, čija se uloga dosta detaljno opisuje u knjigama.

Zgaga kaže da, ipak, specijalna diploma za istraživačko novinarstvo, koju su primili, potvrđuje da je međunarodna javnost još zainteresirana tko su bili rani profiteri, koji su zarađivali ratovima na području nekadašnje Jugoslavije.

Komisija je projekt nagradila radi 'istraživačkog rada o trgovini oružjem u Sloveniji u devedesetima, temeljenog na dosljednom proučavanju kretanja oružja, uz potporu brojnih dokumenata odobrenih kod kredibilnih izvora kao i prekogranične istraživačke suradnje, koja je dodana vrijednost na cijelu priču'.

Šurc i Zgaga u radu su surađivali sa Sašom Lekovićem iz Hrvatske i Esadom Hećimovićem iz Bosne i Hercegovine.

Potporu istraživanju dao je Europski fond za novinarstvo (Journalismfund.eu) i mreža istraživačkih novinara Scoop (I-scoop.org).

Na konferenciji poljski novinar Kalickij Wlodzmierz nagrađen je Nagradom za izuzetni doprinos istraživačkom novinarstvu za 2011. godinu. Specijalne diplome istraživačkog novinarstva dobili su još i Artan Hoxha iz Albanije i Dijana Subotički iz Srbije.