OGORČENI GRAĐANIN

Nagrada od 5.000 kuna za informacije o ubojici psa

09.04.2013 u 12:00

Bionic
Reading

Anonimni građanin ponudio je Prijateljima životinja donaciju od 5.000 kuna za kažnjavanje osobe koja je petardom ubila psa u zagrebačkom naselju Vrbik. 'Ogorčeni je građanin odlučio dati novac za otkrivanje i sankcioniranje osobe koja je teško ozlijedila psa Bebu', priopćeno je iz udruge Prijatelji životinja

Policija još uvijek traga za osobom koja je bacila petardu u dvorište na zagrebačkom Vrbiku od koje je smrtno stradala mješanka Beba. Petarda je psu raznijela donju čeljust, jezik i izbila jedno oko, nakon čega je teturala po dvorištu, pala i ostala ležati u golemoj lokvi krvi, podsjećaju Prijatelji životinja. Nakon 45 minuta stigli su policija i veterinar koji ju je morao eutanazirati.

Iz te udruge ukazuju i kako se građani, nezadovoljni zbog učestalih slučajeva zanemarivanja, mučenja i usmrćivanja životinja koji najčešće prolaze nekažnjeno, sve više sami organiziraju kako bi spasili životinje.

'Takve reakcije građana, kao i novčana donacija za nalaženje i sankcioniranje počinitelja u Vrbiku, upućuju koliki su razmjeri nepovjerenja građana u djelovanje nadležnih institucija. Iako je teško zanemarivanje, mučenje i usmrćivanje životinja kazneno djelo za koje su propisane kazne zatvora do godinu dana i oduzimanje životinje koja preživi zlostavljanje, policija uglavnom ne nalazi počinitelja ili ne reagira na prijave građana', ukazuju Prijatelji životinja.

Po njima, 'još je veći problem nedjelovanje veterinarske inspekcije koja u najvećem broju slučajeva na prijave građana i udruga reagira ostavljanjem zanemarene i bolesne životinje u istoj situaciji'. 'Jedino veterinarska inspekcija ima zakonom propisanu mogućnost da pomogne životinji i kazni vlasnika', navode.


Upozoravaju i kako je 'inertnost institucija vidljiva i u ignoriranju zahtjeva građana i udruga za zaštitu životinja da se osnuje Inspekcija za zaštitu životinja i Odjel za životinje pri policiji'.

'Svojim akcijama građani otvoreno poručuju: dosta nam je mučenja i ubijanja životinja za koja gotovo nitko nije kažnjen! Dosta nam je neprovođenja zakona! Prijatelji životinja ponovno upozoravaju da su nužne korjenite promjene i reforma veterinarske inspekcije kako bi se provodio Zakon o zaštiti životinja i ostali zakonski propisi. Ne želimo da slučajevi zlostavljanja životinja ostanu samo šokantne i krvave vijesti iz medija, čime se svim potencijalnim zlostavljačima daje poticaj za nove masakre i iživljavanja', poručuju Prijatelji životinja.

Zaključno još konstatiraju kako su 'zbog izostanka djelovanja institucija zlostavljači svjesni da im se u Hrvatskoj ne može dogoditi ništa loše ako nekoj životinji raznesu glavu ili je unakaze i muče na druge odvratne načine'.