U SKLADU S DOGOVOROM

Nagorno Karabah: Azerbajdžanska vojska ušla u okrug Agdam

20.11.2020 u 13:58

Bionic
Reading

Azerbajdžanska vojska objavila je u petak da je ušla u okrug Agdam u Nagorno Karabahu, u skladu s dogovorom po kojem je taj teritorij službeno Armenija prepustila Azerbajdžanu.

Armenija i Azerbajdžan šest su tjedana vodile krvave sukobe u Nagorno Karabahu, koji desetljećima kontroliraju armenske snage ali koji UN smatra dijelom većinski muslimanskog Azerbajdžana.

Mirovni dogovor koji je postignut prošli tjedan između zaraćenih strana i regionalne sile Rusije predviđa da Armenija prepusti kontrolu nad značajnim dijelom teritorija u Nagorno Karabahu, uključivo i okrug Agdam.

Taj je okrug bio najvećim dijelom naseljem Azerima prije nego su ga okupirale armenske snage u ratu između tih dviju sovjetskih republika devedesetih godina prošlog stoljeća.

U skladu s trilateralnim dogovorom, "postrojbe azerbajdžanske vojske ušle su u okrug Agdam 20. studenoga", reklo je ministarstvo obrane Azerbajdžana u priopćenju.

U sukobima koji su buknuli početkom rujna poginulo je najmanje tisuću ljudi na obje strane, čime je to najteži sukob između Armenije i Azerbajdžana od devedesetih.

Armenski premijer Nikol Pašinjan pod snažnim je pritiskom da odstupi, nakon predaje teritorija i onog što njegovi protivnici nazivaju katastrofalnim upravljanjem šestotjednim sukobom.

Pašinjan je preuzeo odgovornost za ono što se dogodilo ali i naglasio da je sada odgovoran za stabilizaciju Armenije i osiguravanje nacionalne sigurnosti.