crveni križ

Azerbajdžan i Armenija razmijenili tijela 200 poginulih u Nagorno Karabahu

17.11.2020 u 13:04

Bionic
Reading

Azerbajdžan i Armenija razmijenili su tijela 200 poginulih koji su se borili u regiji Nagorno Karabaha, izvijestili su u utorak ruski državni mediji, navodeći Crveni križ

Tijela su razmijenjena u prisutnosti ruskih mirovnih snaga, rekao je šef Međunarodnog odbora Crvenog križa, Peter Maurer.

Glasnogovornik Crvenog križa zadužen za sukob u Nagorno Karabahu nije potvrdio broj tijela koja su razmijenjena, no rekao je da je proces počeo prošli tjedan.

Više od 1000 ljudi poginulo je u šestotjednom sukobu između Azerbajdžana i susjedne Armenije zbog regije Nagorno Karabah.

To područje, koje već četvrt stoljeća kontroliraju Armenci, Ujedinjeni narodi smatraju dijelom Azerbajdžana.

Azerbajdžan je ostvario značajne teritorijalne dobitke u najnovijoj vojnoj ofenzivi koja je počela krajem rujna.

Armenija je prepustila dijelove regije Azerbajdžanu kao dio mirovnog sporazuma koji je prošli tjedan dogovoren između dvije strane i regionalne sile Rusije.

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev i njegova supruga, prva potpredsjednica Mehriban Alijeva, obišli su dijelove Nagorno Karabaha u ponedjeljak, izvijestili su azerbajdžanski državni mediji.

Alijev se veselo smiješio, a par je pozirao u okrugu Džabrail, sudeći prema postu objavljenom na Twitteru Alijeve.

"Iza vidite centar Džabraila. Neprijatelj je uništio čitavu infrastrukturu. Za ovo će odgovarati na međunarodnim sudovima", rekao je Alijev u videu koji su objavili državni mediji.

U međuvremenu, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan - bliski saveznik Azerbajdžana - turskom parlamentu je uputio prijedlog da se u Azerbajdžan pošalju turski vojnici kako bi nadgledali prekid vatre u Nagorno Karabahu, javila je turska državna novinska agencija Anadolija.