GOLFSKA STRUJA

Nafta iz mrlje krenula prema Atlantiku

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 20.05.2010 08:45
  • Objavljeno 20.05.2010 u 07:18
Istjecanje nafte Meksički zaljev Transocean

Istjecanje nafte Meksički zaljev Transocean

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Američka uprava za oceane i atmosferu (NOAA) objavila je u srijedu da je 'mali dio' naftne mrlje iz bušotine Deepwater Horizon dosegao morsku struju koja je dio Golfske struje i mogla bi naftu prenijeti u Atlantski ocean

Objava je uslijedila dan nakon što je agencija objavila da se nafta iz mrlje, nastale nakon potonuća platforme Deepwater Horizon 21. travnja, kreće prema tzv. Struji petlje, koja je dio veće Golfske struje.

Ravnatelj NOAA Jane Lubchenco ocijenio je da bi nafta nošena strujom mogla doći do Floridskog tjesnaca za osam do deset dana.

Struja petlje je područje tople vode koja dolazi iz Karipskog mora, a uz meksički poluotok Yucatan ulazi u zaljev. Tada zaokreće istočno preko Meksičkog zaljeva, a zatim nastavlja južno prema zapadnoj obali Floride. Na kraju prolazi kroz Floridski tjesnac kao Golfska struja i nastavlja sjeverno u Atlantik uz istočnu obalu SAD-a.

Ako nafta uđe u struju, vjetar s mora mogao bi je dovesti do obale Floride, rekao je Lubchenco. Isparavanje i prirodna disperzija značajno će smanjiti volumen nafte u struji, mijenjajući prirodu sirove nafte i pretvarajući je uglavnom u tzv. tar kugle, dodao je Lubchenco.

NOAA je objavila u srijedu da 'nafta može biti uhvaćena u krug u sredini zaljeva te da je struja ne mora nužno odnijeti kroz Floridski tjesnac'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi