ANGELA MERKEL OBAMI:

'Nadzor građana treba ostati unutar limita'

19.06.2013 u 15:52

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u srijedu da Afganistanci moraju razgovarati jedni s drugima kako bi riješili sukob u svojoj zemlji gdje vlada veliko nepovjerenje između vlade i talibana

Obama je govorio u Berlinu dan nakon što je SAD priopćio da će započeti razgovore s talibanima u četvrtak kako bi pokušali postići mir nakon 12 godina rata, a taj je potez uznemirio vladu afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija.

'Mislimo da ćemo u konačnici morati vidjeti Afganistance kako razgovaraju s Afganistancima o tome kako mogu ići naprijed i okončati nasilje da bi mogli početi graditi svoju zemlju', rekao je Obama na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Kao znak nezadovoljstva tim potezom, Karzai je suspendirao razgovore sa SAD-om o sporazumu o vojnicima. Međutim, Obama je rekao da pozdravlja Karzaijevu objavu da će afganistanske snage uskoro preuzeti odgovornost za sigurnost od mirovnih snaga NATO-a predvođenih SAD-om.

Na tiskovnoj konferenciji Obama je također govorio o američkom špijunskom programu nazvanom Prism, izjavivši kako je uvjeren da je njegova vlada postigla ravnotežu između prikupljanja obavještajnih podataka i građanskih sloboda.

Program Prism primjenjuje se na specifične tragove o širenju terorizma i oružja, kazao je.

'Preuzeo sam dužnost predan zaštiti američkog naroda, ali isto tako predan našim vrijednostima i našim idealima, a među našim najvišim idealima su građanske slobode i privatnost', istaknuo je Obama.

Merkel je rekla Obami da vladino nadgledanje internetskih komunikacija treba ostati unutar određenih limita.

'Jasno sam rekla da iako vidimo potrebu za prikupljanjem informacija, pitanje proporcionalnosti je uvijek važno, a slobodan demokratski poredak temelji se na osjećaju sigurnosti građana', rekal je Merkel na tiskovnoj konferenciji.

Govoreći o stanju u Siriji, Obama je rekao da su izvješća o tome da je SAD spreman ići tamo u rat preuveličana i ponovio je svoje stajalište da je vlada u Damasku koristila kemijsko oružje i da ne može povratiti svoj legitimitet.

'Neke od priča koje su se pojavile u javnosti malo su preuveličane što se tiče ideje da se SAD sprema sudjelovati u još jednom ratu. Ono što mi želimo učiniti je okončati rat', naglasio je Obama.

'Mi smo uvjereni da je (sirijska) vlada koristila kemijsko oružje. Rusi su skeptični (oko toga)', dodao je američki predsjednik.