PROSVJED PIROTEHNIČARA U ZADRU

Nadničari smo i riskiramo živote za 3 800 kuna

25.08.2012 u 14:01

Bionic
Reading

Od 30 tvrtki koje se u Hrvatskoj bave razminiranjem, više od dvije trećine je bez posla. Na burzi rada je 50 pirotehničara, a slična sudbina očekuje mnoge jer ih je više od 200 u ovom trenutku 'na čekanju'

'Razlozi ovakvog stanja su nebriga Vlade, nepoštivanje Nacionalnog plana razminiranja i nedostatak novca', poručili su članovi Novog sindikata pirotehničara s današnjeg prosvjednog skupa u Zadru na kojem se okupilo 40-ak prosvjednika.

'Znamo da jednim prosvjedom nećemo ništa riješiti, ali ćemo barem dobiti dužnu pozornost u sagledavanju naših problema s kojima smo u nekoliko navrata upoznali premijera Zorana Milanovića, ali do dana današnjeg nismo dobili odgovora. Kada bi želio, mogao bi naše probleme riješiti unutar 24 sata, ali očito ne želi', čulo se na zadarskom Narodnom trgu.

'Zadnji dopis uputili smo mu prije dva tjedna, tražili smo sastanak na kojem bismo pokušali dogovoriti mjere za izlazak iz krize, ali nas je ignorirao', rekao je predsjednik Novog sindikata Mario Jureković.

Pirotehničari su kao mjesto probijanja medijske blokade izabrali Zadar jer su procijenili da su Zadrani jako zainteresirani za ovu problematiku s obzirom na prošlost koju su imali u Domovinskom ratu.

'Povijest ovog prosvjeda započinje prošle godine, kada se donosio proračun za 2012. godinu. Još tada smo upozoravali da će u ljetnim mjesecima razminiranje u Hrvatskoj jednostavno prestati. Nisu nas shvaćali ozbiljno, a sada imamo situaciju u kojoj 50 pirotehničara ne radi, 200 ih je 'na čekanju', a ako se nešto hitno ne promijeni, ta sudbina čeka sve pirotehničare', naglasio je Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata.

Jureković je, pak, upozorio da su mahom državni mediji zanemarivali prethodna priopćenja za javnost Novog sindikata, ali su zato revno objavljivali Vladine stavove pune neistina.

'Zato smo u sredini u kojoj lokalni mediji igraju veću važnost i nadam se da ćemo preko Zadra uspjeti probiti medijsku blokadu u kojoj se nalazimo. Razminiranje u Hrvatskoj je stavljeno u red svih ostalih proračunskih stavki gdje je određeno rezanje od dva ili tri posto. Dokaz je to da Vlada ne razumije probleme u kojima se nalaze Hrvatska i hrvatski radnici. Naši ljudi koji imaju što raditi su na burzi rada. Vlada ulaže ogromna sredstva preko jednog ministarstva za poticanje zapošljavanja malih poslodavaca, a istovremeno ovdje uništava male poslodavce. Ako se ovo nastavi, razminiranje će se totalno zaustaviti', kazao je Jureković.

Pirotehničari kao svoje osnovne ciljeve ističu: zadržavanje postojećih radnih mjesta u sustavu razminiranja uz poštivanje njihovih prava reguliranih zakonom i kolektivnim ugovorom, što brže vraćanje na rad pirotehničara koji ne rade, posebno onih koji su upućeni na Zavod za zapošljavanje, hitnu izradu novog Zakona o razminiranju i pripadajućih pravilnika uz sudjelovanje i uvažavanje svih sudionika u humanitarnom razminiranju, zaštitu pirotehničara od negativnih posljedica 'tržišne utakmice' kojoj ne bi smjelo biti mjesta u djelatnosti razminiranja i uspostavu kvalitetnog socijalnog dijaloga u sustavu razminiranja.

Predsjednik Novog sindikata je podsjetio javnost na, kako kaže, sramotan čin Tomislava Karamarka:

'On je neposredno prije odlaska s mjesta ministra unutarnjih poslova potpisao izmjene Pravilnika o razminiranju kojima je dopustio povećanje dnevne kvadrature razminiranja koja je bila ograničena na 400 četvornih metara, uz moguća povećanja. Sada su ta povećanja bez ograničenja. U situaciji kada se nema novca, od nas se traži brže razminiranje, odnosno odrađivanje većeg posla za isti novac. Takav pristup ugrožava ljudske živote pirotehničara i svih onih koji će poslije toga ići po tim poljima. Vjerujte da je 400 kvadrata nemoguće razminirati u jednom danu, a kamoli ako se dobije povećanje. Razminiranje je danas dio tržišne utakmice i vrijedi 2,5 kune po četvornom metru. To je sramotno. Čak je i Dijana Pleština, koja je od travnja na čelu Ureda za razminiranje, rekla da se ne može plaćati košenje trave ili čišćenje šikare više nego razminiranje, podsjetio je Jurković

Ivica Vojniković, pirotehničar
koji se trenutačno nalazi 'na čekanju' i nema posla, poručuje da pirotehničare treba vratiti na minska polja.

'Mi imamo rješenja, a nitko nas ne pita. Nema natjecanja s našim životima. Potrebno je samo napraviti kategorizaciju visokog, srednjeg i niskog rizika za cijenu od primjerice 12, 10 i 8 kuna jer ako smo mi otpisani, nisu otpisane naše obitelji i naši računi', konkretizirao je Vojniković.


Njegov bivši kolega Goran Maras, koji se sada nalazi na burzi rada, primijetio je da političari dolaze u Zadar pozdraviti odlične turističke rezultate, ali nisu spremni turistima ponuditi ono osnovno - sigurnost.

'Moja plaća je iznosila 12.000 kuna bruto, ali kako smo nadničari, mjesečni prosjek na kraju godine je iznosio neto svega 3800 kuna. Mi molimo milostinju i zahvalni smo za svaki dan u minskom polju', zavapio je Maras.

Za kraj druženja s novinarima pirotehničari su iznijeli grubu računicu: za 700 četvornih kilometara nerazminiranog terena postojećom dinamikom od 35 četvornih kilometara na godinu Hrvatska bila očišćena od mina 2032, a svi planovi govore da bi posao trebao biti zgotovljen do 2019. godine.