ogromne brojke

Dug bolnica veledrogerijama svaki mjesec poraste za 300 milijuna kuna

17.02.2021 u 08:31

Bionic
Reading

Što država više novca odvaja za zdravstvo, bilo povećanjem doprinosa, bilo sanacijama, to više raste dug bolnica za lijekove i potrošni materijal. Tako će krajem veljače dugovi za isporučene lijekove veledrogerijama i ljekarnama dosegnuti ukupno 5,7 milijardi kuna, odnosno popet će se na razinu iz listopada prošle godine, iako je država otad intervenirala s 2,24 milijarde kuna.

Priča je to koja se ponavlja godinama, kad dug prijeđe određenu granicu, Vlada financijskom injekcijom bolnicama plati dio duga i zdravstvene ustanove i dalje mogu nabavljati lijekove i potrošni materijal. Problem je samo što je iz godine u godinu ta granica duga sve veća, iako su državne intervencije sve izdašnije.

Tako je primjerice od 2017. godine za sanaciju duga bolnica za lijekove iz državnog proračuna odvojeno dodatnih 4,6 milijardi kuna, a dug se sa 2,244 milijarde kuna zadnjeg dana 2017. povećao na 4,2 milijarde sredinom veljače, odnosno za gotovo dvije milijarde kuna. Uz to, od 2019. godine povećan je i zdravstveni doprinos s 15 na 16,5 posto, što je oko dvije milijarde kuna godišnje, javlja Novi list.

Bolnice su očito navikle na te intervencije države, pa iz svojih financijskih limita koji se godinama ne povećavaju, iako su zdravstvene usluge sve skuplje, plaćaju sve drugo prije obveze za lijekove. Tako je bilo svih proteklih godina, u prošloj godini to se dogodilo u tri navrata, a tri mjeseca nakon zadnje sanacije situacija je vraćena na početne pozicije.

Tako su jučer iz veledrogerija ponovo upozorili da su bolnice za lijekove dužne 4,2 milijarde kuna, a da se stvara i nova praksa i raste dug Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ljekarnama koji se opet prelijeva na veledrogerije, pa sve zajedno dovodi do duga od 5,7 milijardi kuna za lijekove.

Kao i u listopadu, iz veledrogerija upozoravaju da oni više ne mogu kreditirati državu, da se dug mjesečno povećava za 300 milijuna kuna, a da je zbog nelikvidnosti ugroženo više od dvije tisuće radnih mjesta u veledrogerijama i više od 500 tvrtki koje s njima posluju.

'Upućujemo apel državi da riješi ovaj lanac nelikvidnosti i da se isporučeni lijekovi plate. Nalazimo se na točki pucanja. Veledrogerije više ne mogu kreditirati državu, zato tražimo žurno podmirenje potraživanja u iznosu od dvije milijarde kuna za dugove bolnica, uz dodatnih 700 milijuna za dugove ljekarni', kazala je jučer na konferenciji za novinare Diana Percač u ime Koordinacije veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP).