izvanredno stanje

Načelnik Rugvice: Rade se boks barijere, nadamo se da će Sava uskoro početi padati

06.08.2023 u 16:41

Bionic
Reading

Mato Čičak, načelnik općine Rugvica, u kojoj je u nedjelju u podne uvedeno izvanredno stanje obrane od poplava, izjavio je poslijepodne da Sava i dalje raste, da su neke točke kritične, no da se nada da će razina rijeke uskoro početi padati

'Neke su točke kritične, trenutno se rade boks barijere, nadamo se da će uskoro početi padati razina Save i da ćemo ovu noć provesti mirno i da neće biti problema, mada je za taj dio nasipa potencijalno velika opasnost', rekao je Čičak Hini.

Rugvica, naveo je, ima 25 kilometara Save, što je jako puno.

  • +18
Obrana od poplave u Nartu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Čičak, koji se i sam javio sa nasipa, ističe da je na nasipu trenutno više od 400 ljudi, vatrogasaca, lovaca, članova raznih udruga, mještana.

Ravnateljstvo Civilne zaštite izvijestilo je da je u nedjelju u podne uvedeno izvanredno stanje obrane od poplava zbog porasta vodostaja Save na 923 centimetra na mjerodavnom vodomjeru Rugvica s tendencijom daljnjeg porasta.

Općina na svojom mrežnoj stranici navodi da se izvanredno stanje proglašava kad Sava dosegne razinu od 920 centimetara.

Na toj je stranici prenijeta i izjava načelnika Stožera civilne zaštite općine Rugvica Nenada Jakšića da je „stanje ozbiljno, no i dalje pod kontrolom“.

'Posebno nas brine velika brzina Save koja joj daje velike snage, a onda i nepredviđene mogućnosti djelovanja na nasip. Takvo stanje će potrajati još nekoliko sati', rekao je Jakšić.