zelenski ga smijenio

Načelnik Azova traži istragu generala: '99% vojske ga mrzi zbog onoga što radi'

24.06.2024 u 23:04

Bionic
Reading

Bohdan Krotevych, načelnik stožera brigade Nacionalne garde Azov, podnio je izjavu Državnom istražnom uredu (SBI) pozivajući na istragu protiv general-pukovnika Jurija Sodola, zapovjednika Združenih snaga Oružanih snaga SAD Ukrajina

SBI je za Ukrajinsku pravdu potvrdio da je primio takvu izjavu i dodao da istražitelji rade na tome.

Biro nije precizirao generalovo ime, niti se ono spominje u Krotevychevoj objavi, no prema izvorima Ukrajinske Pravde, riječ je o Sodolu.

UP piše da Krotevych optužuje generala za zlouporabu ovlasti i nesposobno zapovijedanje trupama, što je dovelo do gubitka velikog dijela teritorija Ukrajine, te traži da se provjeri zapovjednika za suradnju s Rusijom. Načelnik stožera Azova također je izrazio spremnost da svjedoči u ovom slučaju.

'Ubio više ukrajinski vojnika nego bilo koji ruski general'

Citat Krotevycha: "... Napisao sam pismo Državnom istražnom uredu pozivajući na istragu o vojnom generalu koji je, po mom mišljenju, ubio više ukrajinskih vojnika nego bilo koji ruski general. Boli me ku*** ako pokrenu istragu protiv mene, a boli me i ako me strpaju u zatvor.

Smeta mi što osuđuju zapovjednike bataljuna i brigadire za gubitak osmatračnice, a ne osuđuju generala za gubitak oblasti i desetaka gradova i gubitak tisuća vojnika.

Uvjeti u kojima se brigade sada bore, rekao bih, nevjerojatno su junaštvo – prije svega vojnika, vodova, satnija, bojni i zapovjednika brigada. A njihovo herojstvo leži u činjenici da oni zadržavaju neprijatelja ne zahvaljujući[povoljnim uvjetima, nego usprkos nepovoljnim.

Ponekad mi se čini da nam svijet šalje ološ protiv kojeg se borimo da bi nas ujedinio. I sva vojska sada razumije o kome govorim jer ga 99% vojske mrzi zbog onoga što radi.

Ovaj čovjek pokreće istrage protiv zapovjednika koji napreduju i ne gube poziciju, ali ne pokreće interne istrage protiv sebe. Dosta mi je toga; rubikon je prijeđen", stoji u izjavi načelnika.

Zelenski smijenio Sodola

Nakon izvješća o velikim gubicima u ukrajinskim oružanim snagama, predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je general-pukovnika Jurija Sodola s dužnosti zapovjednika Združenih snaga ukrajinskih oružanih snaga.

Sodola će zamijeniti brigadni general Andrij Hnatov, rekao je Zelenski u svojoj videoporuci emitiranoj u Kijevu u ponedjeljak navečer. Nije naveo razloge za smjenu.

Predsjednički ured u Kijevu objavio je odluku Zelenskog o promjeni osoblja u Združenim snagama.

Međutim, načelnik stožera kontroverzne brigade Azov, Bohdan Krotevič, ranije je podnio prijavu protiv Sodola, navode mediji. Optužio je zapovjednika za nemarne zapovijedi koje su dovele do velikih žrtava.

“Ubio je više ukrajinskih vojnika nego bilo koji ruski general”, napisao je Krotevič na Facebooku, ne imenujući Sodola. Istodobno je zatražio da se general-pukovnika ispita zbog moguće suradnje s Rusijom.

Prema medijima, bilo je optužbi protiv Sodola, ne samo u Vrhovnoj radi, parlamentu u Kijevu, da je loše pripremio ukrajinske vojnike za misije, primjerice u ratom pogođenoj regiji Harkov.