paket 'reformi'

Na zahtjev bankara i ostalih vjerovnika Grčka ograničava pravo na štrajk?

15.01.2018 u 22:29

Bionic
Reading

Grčki zastupnici u ponedjeljak su izglasali novi paket reformi koje zahtijevaju vjerovnici zemlje, među kojima i ograničenje prava na štrajk, dok su prosvjedi izazvali velike zastoje u Ateni.

Plan je usvojen predvečer s 154 glasova za prema 141 protiv, dok je 6000 osoba prosvjedovalo tijekom dana u glavnom gradu na raznim skupovima protiv reformi, rekla je policija.

Neki prosvjednici su bacali boju i kamenje na specijalne snage policije koje su štitile parlament. Policija je odvratila suzavcem. Nitko nije uhićen.

Najspornija mjera je postroženje prava na štrajk. Među stotinjak drugih mjera u tom tekstu je i prisilna on-line aukcijska prodaja imovine, posebice nekretnina dužnika.

  • +5
Štrajkovi u Grčkoj su česti Izvor: Reuters / Autor: DIMITRIS MICHALAKIS

Premijer Aleksis Cipras, izabran 2015., oštro je odbacio pred zastupnicima kritike sindikata, prema kojima je vlada spremna ograničiti štrajkove.

"Besramna laž je da ova vlada provodi zahtjeve vjerovnika i šefova kako bi poremetila tržište rada", tvrdio je.

"Ova vlada ne ukida i ne predstavlja prijetnju za štrajkove", dodao je.

Štrajkaši prosvjeduju protiv reforme kojom se predviđa da se o štrajku, kako bi se mogao održati, po novom treba izjasniti 50 posto registriranih članova sindikata, nasuprot aktualnih 20 posto.

Te mjere su izglasane uoči trećeg programa pomoći koji je zemlja dobila od 2010. godine.