ODRIČE SE I PRAVA NA ALEKSANDROVO NASLJEĐE

Dogovor s Grčkom oko imena Makedonije do ljeta, u igri su tri moguća rješenja?

08.01.2018 u 11:54

Bionic
Reading

Makedonski premijer Zoran Zaev ovih dana najavio je kako će spor sa susjednom Grčkom oko imena Makedonije biti riješen u prvoj polovici ove godine, najkasnije do srpnja

U razgovoru za grčku televiziju Alfa, Zaev je kazao kako je želja za rješenjem ovog problema, koji traje duže od 25 godina, obostrana te kako nestrpljivo čeka sastanke s predstavnicima Grka u Makedoniji da bi se pronašlo rješenje koje bi bilo prihvatljivo za sve.

'Optimist sam i vjerujem da obje strane imaju kapacitet i da mogu pronaći rješenje za problem s imenom do kraja prve polovice ove godine', rekao je Zaev.

To rješenje, istaknuo je, treba biti prihvatljivo za obje zemlje i dodao da ono postoji, ali je izbjegao otkriti detalje kako ne bi ugrozio pregovarački proces.

Ocijenivši da je riječ o ključnom problemu između dviju država, Zaev je primijetio da između grčkog kolege Aleksisa Ciprasa i njega postoje sličnosti - rođeni su, primjerice, iste godine, što je, kako smatra, dobar znak.

'Uvjeren sam da postoji rješenje i da, kad se ono pronađe, sigurno će unaprediti suradnju naših dviju zemalja, a onda ćemo dobiti još jednog velikog saveznika u našem južnom susjedu', kazao je Zaev, dodavši kako je vrijeme da se 'Balkan stabilizira te da zavladaju mir, stabilnost, suradnja i sloboda kretanja ljudi i ideja'.

Arhitektura u središtu Skoplja Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zaev je u razgovoru za grčku televiziju izrazio spremnost da s grčkim predstavnicima razgovora i o pitanjima preimenovanja aerodroma u Skoplju te ulica i trgova koji nose ime Aleksandra Velikog.

Nastavak razgovora o rješenju problema imena Makedonije najavljen je za kraj ovog mjeseca, a rješenja koja bi se mogla naći na stolu, prema makedonskim medijima, su: Nova Makedonija, Sjeverna Makedonija i Gornja Makedonija.

Valja podsjetiti kako je dio grčkih nacionalističkih organizacija najavio velike prosvjede 21. siječnja u Solunu jer se protive tome da u imenu susjedne zemlje uopće postoji riječ Makedonija.

Spor s Grčkom oko službenog imena Makedonije traje 25 godina i velika je prepreka Skoplju na putu priključenja EUNATO-u. Krajem prosinca Zaev je izjavio kako je spreman odreći se tvrdnje da njegova zemlja jedina polaže pravo na nasljeđe Aleksandra Velikog.

Atena za sada pristaje na to da se Makedonija na međunarodnim skupovima koristi imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.