vraća se u vatikan

Papa Franjo završio posjet Grčkoj, otputovao u Rim

06.12.2021 u 12:36

Bionic
Reading

Papa Franjo otputovao je u ponedjeljak iz Grčke završivši dvoipodnevni posjet s kojeg je najsnažnije odjeknula njegova poruka političarima da ne zlorabe migrante u političke svrhe

U ponedjeljak ujutro Sveti Otac je kratko razgovarao s predsjednikom grčkog parlamenta Konstantinosom Tasulasom te čelnikom vodeće oporbene stranke "Siriza" Aleksisom Ciprasom.

Bivši premijer s ljevice Cipras je zahvalio Papi na "iskrenu govoru i ustrajnoj obrani ljudskih prava i društvene pravde".

Papa Franjo zatim se sastao s mladima iz katoličke škole u predgrađu Atene kojima je govorio o potrebi da se ljudi otvore jedni prema drugima.

"Kada osjetite poriv da se zatvorite u sebe, tada potražite druge", rekao je Papa.

Nakon posjeta podijeljenom otoku Cipru gdje je također govorio o migrantskom pitanju u Europi, Franjo je doputovao u subotu u Grčku gdje ga je dvaput primio poglavar Grčke pravoslavne crkve, atenski arhiepiskop Jeronim II.

  • +18
Papa Franjo s izbjeglicama na Lezbosu Izvor: EPA / Autor: VATICAN MEDIA HANDOUT

U nedjelju je papa Franjo posjetio prihvatni centar za migrante Mavrovouni na otoku Lezbosu odakle je uputio snažnu poruku političarima pozivajući ih da ne manipuliraju mase usađujući u njih strah od migranata već da se usredotoče na udaljene uzroke migracije, "a ne siromašne ljude koji plaćaju posljedice i koje se čak koristi u svrhe političke propagande".

Po povratku u Atenu predvodio je miso slavlje za 2.000 vjernika propovijedajući "malenost i poniznost".

U travnju 2016., Franjo je prvi put posjetio Lezbos, tada obišavši logor Moria, kada je taj otok bio glavni ulaz za migrante po dolasku u Europu i tom prigodom je sa sobom u Vatikan poveo 12 sirijskih izbjeglica.