BORAC ZA LGBTIQ PRAVA

Bogati brodar postao šef Sirize: 'Cipras je kriv. Ovo je kraj ljevice u Grčkoj'

26.09.2023 u 10:21

Bionic
Reading

Nakon više od mjesec dana intenzivne kampanje završeni su izbori koji će, sasvim sigurno, iz temelja promijeniti grčku politiku. 35-godišnji Stefanos Kasselakis, ekonomist s diplomom Sveučilišta u Pennsylvaniji te dionicama u nekoliko brodarskih tvrtki na Floridi, postao je novi predsjednik Sirize, najjače lijeve političke opcije u Grčkoj

Kasselakis je u drugom krugu osvojio 74.285 glasova, a njegova protivnica, iskusan stranački kadar i bivša ministrica socijalne skrbi Efi Ahtsioglu, osvojila je njih 58.425, što je uz zanemariv broj nevažećih listića bilo dovoljno za pobjedu nove nade grčke politike.

Stefanos Kasselakis vodio je kampanju izravno se obraćajući članovima stranke putem društvenih mreža te u njoj otvarao neke ne pretjerano popularne teme u grčkom društvu. Snažno se zalagao za ukidanje obveznog vojnog roka, odvajanje crkve od države, prava životinja i poboljšanje statusa gej osoba, kojima i sam pripada – on i njegov partner Tyler McBeth žive između Grčke i Floride te će uskoro postati očevi.

  • +2
Stefanos Kasselakis pobjednik je izbora u Sirizi Izvor: EPA / Autor: ALEXANDROS VLACHOS

Protivnici su ga uporno pokušavali diskreditirati nazivajući ga 'trojanskim konjem bankara' jer je svojedobno radio u ponajvećoj svjetskoj investicijskoj banci Goldman Sachs. Ipak, Kasselakis je izdržao sve napade i preživio gafove, uključujući i onaj u samom finišu kampanje kad je, govoreći o odmetnutom turskom dijelu Cipra, upotrijebio izraz 'država', što je nezabilježeno u grčkoj politici. Kasselakis se pokušao obraniti nedovoljno dobrim poznavanjem grčkog jer živi izvan zemlje još od srednje škole, no ovaj će mu gaf brojni zapamtiti.

Čini se, ne i donedavni predsjednik Sirize i bivši grčki premijer Aleksis Cipras, jer ga je jutro nakon pobjede na izborima primio u sjedištu stranke te tako amenovao njegove prve poteze. Među ostalim, tu su i personalne promjene u vrhu - kao koordinatora parlamentarne skupine Sirize postavio je Pavlosa Polakisa, bivšeg ministra zdravstva koji se odrekao svoje kandidature za čelnika stranke da bi napravio mjesta za Kasselakisa. Novi šef Sirize postavio je i novog šefa kabineta i predstavnicu za tisak, a ovi potezi doveli su i do pobune u frakciji stranke koja nije sklona novom vođi.

Tako su napuštanje stranke najavili Antonis Papazahariou, ekonomist i član pregovaračkog tima tijekom pregovora s Europskom unijom o spašavanju Grčke od bankrota, a on je izjavio: 'Jučer je zabijen zadnji čavao u lijes Sirize.' To su učinili i šef Sirize za prefekturu Larisa Janis Caknakis, Liana Konstantinu iz ogranka u Maratonu, kao i brojni sveučilišni profesori i istaknuti članovi te svoje ostavke javno obznanjuju na društvenim mrežama.

Svi oni za ovakav rasplet događaja okrivljuju Ciprasa jer je stranci nametnuo proces unutarstranačkih izbora, paralelno za dva eura upisujući velik broj članova za koje tvrde da nemaju veze sa stranačkom bazom. Ipak, možda najoštriji komentar stiže s desnice, čiji istaknuti političar i bivši ministar u više vlada Nove demokracije, Makis Voridis, ovaj proces opisuje kao 'kraj ljevice u Grčkoj'. Većina analitičara, naime, procjenjuje da će izravan i populistički pristup Kasselakisa, kojeg pojedini čak uspoređuju s Donaldom Trumpom, iz temelja promijeniti orijentaciju Sirize i otupiti joj lijevu oštricu, zbog koje je, čak i nekoliko godina nakon odlaska s vlasti, kotirala kao druga stranka u državi.