NEZAPOSLENOST, SIROMAŠTVO

Grci na ulicama zbog novog 'stezanja remena': Prešli ste svaku mjeru!

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 14.12.2017 14:31
  • Objavljeno 14.12.2017 u 14:30
Prosvjed u Grčkoj

Prosvjed u Grčkoj

Izvor: Reuters / Autor: COSTAS BALTAS

Diljem Grčke u četvrtak je u znak prosvjeda protiv oštrih mjera štednje koje je odobrio premijer Aleksis Cipras, pokrenut val štrajkova, a u mirnoj koloni koja je oko podneva krenula prema zgradi atenskog parlamenta gdje o proračunu za 2018. raspravljaju njegovi članovi, okupilo se 10.000 radnika, umirovljenika i studenata, prenose mediji

Štrajk je organiziran pod motom 'Siromaštvo, porezi, nezaposlenost - prešli ste svaku mjeru', a poruka je upućena članovima Ciprasova kabineta.

Učinak štrajka najvidljiviji je u medijima. U četvrtak nema vijesti, u štrajku su i javne službe, a nema ni javnog transporta, uključujući i trajekte prema grčkim otocima. 

Tijekom štrajka prizemljeni su brojni letovi na domaćim zrakoplovnim linijama.

Škole su zatvorene, a štrajkaju i liječnici, koji primaju samo hitne slučajeve. Štrajk su organizirala dva najveća grčka sindikata, sindikat privatnog sektora GSEE i sindikat javnog sektora ADEDY.

Oba su sindikata od 2010., kada je EU donio paket mjera za pomoć Grčkoj pri izlasku iz krize, organizirala više štrajkova, no u posljednjih je nekoliko godina odaziv stanovnika bio loš zbog njihove rezigniranosti, inercije, zamora mjerama štednje i čak pet puta organiziranim izborima u devet godina. Grčka je nedavno prihvatila nov paket mjera štednje u okviru nagodbe iz 2010.

  • +5
  • +2

Štrajk u Ateni

Izvor: Reuters / Autor: DIMITRIS MICHALAKIS

Članovi parlamenta koji o proračunu za 2018. razgovaraju dok traju pregovori izglasali su njegov nacrt, a glasanje o proračunu održat će se idući tjedan. 

Oko 10.000 građana okupljenih pred parlamentom izvikivalo je: 'Uzmite svoje mjere štednje i gonite se!', 'Stidite se!" i 'Dosta nam je vaših laži!'. 

U posljednjih se sedam godina prosječna plaća u Grčkoj smanjila za četvrtinu, a nezaposlenost je porasla za 20 posto, što je najviše od svih zemalja članica EU-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!