'RUŠIT ĆEMO KUĆE'

Na Vladi o poplavama i novcu za europarlamentarce

05.06.2014 u 10:57

Bionic
Reading

Na početku sjednice Vlade premijer Zoran Milanović osvrnuo se na situaciju u Gunji i ostalim područjima koja su bila pogođena poplavama

'Sanacija u Gunji i u Posavini ide dobro, koliko se situacija može nazvati dobrom. Nakon što se u skoro vrijeme ukine državni stožer treba pristupiti konkretnim projektima. Jedan dio obiteljskih kuća su toliko oštećene i trebat ćemo ih iznova graditi. To moramo dogovoriti i financijski i izvedbeno, prema tome tu će uloga i posao ministrice graditeljstva biti jako važan', izjavio je Milanović.

Na Vladi su donijeli odluku i o zaključivanju ugovora s nekoliko trgovačkih društava o isporuci stočne hrane za prehranu stoke spašene iz poplavljenih područja Slavonije. Radi obnavljanja robnih zaliha, predlaže se Vladi da se dug za isporučeni kukuruz od strane Ministarstva gospodarstva - Ravnateljstva za robne zalihe, knjiži na teret Državnoga proračuna.


Na dnevnom redu je odluka o provođenju mjera gospodarenja otpadom nakon poplave na području Vukovarsko-srijemske županije, a Fond za zaštitu okoliša osigurat će 50 milijuna kuna za tu namjenu.  Zadužit će se Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da osigura dodatna sredstava u svrhu 100 postotnog financiranja opravdanih troškova sanacije odlagališta komunalnog otpada 'Kraplja', Općina Gunja i 'Rosulja', Hrvatska Kostajnica te izgradnju sanitarne plohe na odlagalištu komunalnog otpada 'Stara Ciglana', Županja.

Ministri su odobrili naknada od 43 tisuće kuna po zastupniku u Europskom parlamentu, a one liste koje su dobile više od pet posto glasova, ali ne i zastupnika dobit će 25 tisuća kuna. U tu kategoriju spada samo Savez za Hrvatsku.