IZBORI LAŽIRANI?

Na ulicama Teherana sukobi nakon izbora

13.06.2009 u 14:59

Bionic
Reading

Više tisuća pristaša Mira Huseina Musavija, poraženog kandidata na iranskim predsjedničkim izborima, okupilo se u subotu na trgu Vanak, u središtu Teherana, uzvikujući slogane protiv vlade, a nakon službene objave pobjede Mahmuda Ahmadinedžada počeli su izbijati sukobi između Musavijevih i Ahmadinedžadovih pristaša, javljaju agencije

Uzvikujući 'ditatura, diktatura' i 'tražimo ostavku vlade državnog udara', dio Musavijevih pristaša u znak prosvjeda blokirao je aveniju Vali-e Asr, jednu od najvećih u prijestolnici, koja prolazi trgom Vanak, javio je France Presse.

Nešto južnije, nekoliko stotina mladih koji su prosvjedovali ispred ministarstva unutarnjih poslova policija je grubo rastjerala, nakon čega su se ovi ponovo okupili.

Drugi mandat Mahmuda Ahmadinedžada na predsjedničkoj dužnosti potaknut će 'porast represije prema oporbi' i 'udvostručenje napora radi proizvodnje atomske bombe', upozorilo je u subotu Nacionalno vijeće za iranski otpor (CRNI, oporba).

Glavni iranski oporbeni pokret optužio je usto vlast da je '4 do 5 puta' uvećala podatke o odazivu i rekao je da je 'više od 85 posto Iranaca bojkotiralo izbornu predstavu mula'.

'Ovaj masovni 'ne' iranskog naroda pokazuje da je zemlja na društvenom i na političkom planu spremna za demokratsko rješenje', piše CNRI u priopćenju.

Po riječima predsjednice CNRI-ja Marjam Radžavi, kako se navodi u priopćenju, 'Ahmadinedžadov ponovni izbor potaknut će porast represije prema oporbi, velike nutarnje čistke, udvostručenje napora radi izrade atomske bombe i veći izvoz terorizma i fundamentalizma'.

Glasnogovornik Vijeća čuvara ustava Abas Ali Kadhodai izjavio je da je 'odaziv birača premašio prag od 82 posto'.

Predsjednik na odlasku Mahmud Ahmadinedžad osvojio je 62,6 posto glasova, priopćio je u subotu ministar unutarnjih poslova Sadeq Mahsuli.

Rekao je da je njegov umjereni protukandidat Mir Husein Musavi dobio 33,75 posto. Odaziv je bio rekordnih 85 posto birača s pravom glasa.

Stotine pristaša predsjednika Ahmadinedžada i Mira Huseina Musavija sukobili su se u Teheranu u subotu nakon proglašenja nadmoćne pobjede predsjednika na odlasku, izvijestili su svjedoci, a prenijela je agencija Reuters.

Policija je palicama rastjerivala prosvjednike koji su bili nezadovoljni zbog Ahmadinedžadove pobjede, a neke je i uhitila.

Sukob je izbio kada je ministar unutarnjih poslova proglasio Ahmadinedžadovu pobjedu na izborima održanim u petak, koje je Musavi kritizirao zbog nepravilnosti.

Oko dvije tisuće Musavijevih pristaša sjedilo je nasred ceste plješćući rukama i uzvikujući: 'Musavi, uzmi naše glasove! Što se dogodilo s našim glasovima?' Nešto dalje stajalo je desetak pripadnica interventne policije.

Iranski reformator Mehdi Karubi koji je na izborima dospio na četvrto mjesto, ocijenio je u subotu da su rezultati koje je objavilo ministarstvo unutarnjih poslova kao i imenovanja koja iz njih proizlaze 'nezakoniti' i 'neprihvatljivi', piše u priopćenju.

'Rezultati takva prebrojavanja (koje je provelo ministarstvo unutarnjih poslova) i i sve što iz njih proizlazi za mene je nezakonito i neprihvatljivo', rekao je u priopćenju Karubi koji je dobio 678.635 glasova (1,73 posto).