toplinski val

Na Tajlandu temperatura od 54 stupnjeva, vlasti izdale upozorenje

22.04.2023 u 12:09

Bionic
Reading

Tajlandske vlasti u subotu su upozorile stanovnike u velikim dijelovima zemlje, uključujući glavni grad Bangkok u kojemu je izmjereno 54 stupnja Celzija, da izbjegavaju izlaske zbog ekstremne vrućine

Ovaj mjesec veliki dijelovi Azije izvješćuju o ekstremnoj vrućini, s rekordnim temperaturama u nekim zemljama. U Bangladešu i dijelovima Indije, zbog velikih vrućina porasla je potrošnja struje, što rezultira prekidima opskrbe i nestašicom struje za milijune ljudi. U Bangkoku je temperatura dosegla rekordnih 54 stupnja Celzijevih u okrugu Bangna u subotu, prema meteorološkom zavodu. Vlasti stoga upozoravaju stanovnike da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom i budu svjesni opasnosti od toplinskog udara.

"Ponekad se sklonim između 7-11 u trgovinu ... da pobjegnem od vrućine", rekla je Amporn Supasert, prodavačica piletine na žaru u Bankoku. Tajlandsko ministarstvo za sprečavanje i ublažavanje katastrofa priopćilo je da će u subotu temperature prelaziti 40 stupnjeva Celzijevih u najmanje 29 pokrajina. Nedavne ekstremne vrućine srušile su rekorde u potrošnji električne energije, a zemlja je 6. travnja potrošila više od 39.000 megawatta. Time je premašen prijašnji rekord od 32.000 megawatta u travnju prošle godine, rekao je vladin glasnogovornik Anucha Burapachaisri.

  • +2
Toplinski val u Tajlandu Izvor: Profimedia / Autor: Jack TAYLOR / AFP / Profimedia

"Ono što se upravo sada događa prouzročeno je klimatskim promjenama, utjecajem abnormalnog vremena i fenomenom koji se zove ekstremno vrijeme", rekla je Mathinee Yucharoen, istraživačica obalne oceanografije i klimatskih promjena na Sveučilištu Prince of Songkhla za Reuters.