vremenska prognoza

Na Sve svete uglavnom bez kiše, no promjena dolazi već u četvrtak

01.11.2023 u 08:31

Bionic
Reading

Nakon rekordno toplog listopada, s raznolikom količinom oborine - i studeni nastavlja iznadprosječnom toplinom, južinom te promjenjivim vremenom, pri čemu će blagdan Svih svetih biti mirniji i uglavnom suh, te ujutro svjež, na kopnu i maglovit.

U istočnoj Hrvatskoj u noći srijedu prestanak kiše i razvedravanje. Ujutro osjetno svježije i mjestimice magla, a danju pretežno sunčano uz slab do umjeren jugoistočni vjetar. Najviša temperatura od 17 do 20 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj, nakon olujnog utorka, u srijedu će se neometano moći obilaziti groblja. Jutro hladnije i maglovito, zatim će biti i sunca, a u drugom dijelu dana porast naoblake. Najniža jutarnja temperatura od 5 do 8 °C.

Na zapadu zemlje prijepodne djelomice sunčano, po kotlinama ujutro ponegdje s maglom, a od sredine dana većinom oblačno, sve češće uz kišu, osobito na sjevernom Jadranu gdje će zapuhati umjereno jugo i južni vjetar uz malo do umjereno valovito more. Poslijepodne temperatura od 14 °C u gorskim predjelima do 20 °C na moru.

Jugo će ponovno jačati i u Dalmaciji, te prema kraju dana na otvorenom moru mjestimice biti jako. Postupno će se naoblačiti. Iako će kiše biti uglavnom navečer, odlazak na groblja svakako se više preporučuje u prijepodnevnim satima. Nakon osjetno svježijeg jutra, temperatura će danju porasti na oko 20 °C.

Podjednako će na blagdan Svih svetih biti i na krajnjem jugu Hrvatske, no kiše, uglavnom u obliku pljuskova, bit će tek u noći na četvrtak. U početku slab do umjeren sjeverozapadni vjetar, a zatim će zapuhati umjereno jugo. More većinom umjereno valovito.

I dalje promjenjivo i razmjerno toplo

Zatim će jugo na Jadranu najprije oslabjeti, a onda u četvrtak ponovno naglo jačati na jako, krajem dana ponegdje olujno. U petak će okrenuti na podjednako jak jugozapadnjak, a u subotu slabjeti.

Promjenjivo i razmjerno toplo vrijeme nastavlja se, a kiše i grmljavine najčešće i najviše bit će u petak. I na kopnu u petak promjenjivo, kiša i grmljavina uglavnom prijepodne te prolazno jak jugozapadni vjetar. A u četvrtak i subotu bit će sunčanije uz manju vjerojatnost mjestimične kiše. I dalje će biti toplije od prosjeka, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.