NESTAŠICA PROIZVODA, ALI I NOVCA

Na Siciliji ljudi pucaju po šavovima: Najavili 'napad na supermarkete', stoji li iza svega mafija?

28.03.2020 u 09:57

Bionic
Reading

U Italiji, prvom žarištu epidemije koronavirusa u Europi, strahuju od velikih društvenih nemira zbog nestašice prehrambenih proizvoda i novca kojima bi ih platili. Talijanska Repubblica izvještava da je zaiskrilo na Siciliji, gdje bi iza pobune stanovnika mogla biti mafija

Repubblica piše kako su zbog nedostatka proizvoda, ali i novca kojim bi platili kupovinu građani najavili 'napad na supermarkete'. Od petka ujutro karabinjeri su stacionirani ispred nekoliko supermarketa, a Repubblica zaključuje da bi u najavljenoj pobuni građana važnu ulogu mogla imati i - mafija.

Na video snimci objavljenoj na društvenim mrežama, piše Repubblica u subotu, vide se otac i kći kako jedu kruh s Nutellom. Muškarac se pritom obraća talijanskom premijeru Giuseppeu Conteu i gradonačelniku Palerma Leoluci Orlandu. 'Ako moja kći više ne bude mogla pojesti komad kruha, idemo u napad na supermarkete', kaže.

Il Messagero, pak, javlja kako su pojedini lanci zaključali vitrine s tjesteninom, uljem i mlijekom, budući da građani sve češće napune košare s ovim proizvodima, dođu na blagajnu i kažu - nemam novaca platiti ovo.

Od jučer ujutro policija i karabinjeri stacionirani su pred hipermarketom u Palermu, a gradonačelnik Orlando priznao je da strahuje kako bi mafija mogla predvoditi pobunu stanovnika. Stoga je zatražio uspostavu jedinstvenog prihoda za preživljavanje građana u epidemiji koronavirusa.

Italija je objavila u petak rekordno povećanje od blizu 1000 umrlih od koronavirusa u 24 sata, što nije zabilježeno ni u jednoj zemlji do sada, prema službenim podacima Civilne zaštite.

  • +26
Drakonska ograničenja zbog koronavirusa u Italiji Izvor: EPA / Autor: Alessandro Di Meo

U posljednja 24 sata umrlo je 919 ljudi. Sada je ukupan broj umrlih 9134.

U četvrtak je bilo 712 umrlih, srijedu 683, u utorak 743 a u ponedjeljak 602.

Ukupan broj zaraženih je 86.498, čime je Italija premašila i brojke iz Kine gdje je pandemija počela prošle godine.