DEVASTACIJA U DUGOJ RESI

Na rimski sunčani sat zašarafili križ

Bionic
Reading

Sunčani sat iz vremena Rimskog Carstva koji se nalazi uz crkvu svetog Petra u Dugoj Resi, prije Uskrsa postao je postolje za drveni križ, da bi ubrzo taj križ bio uklonjen

Prije desetak dana na ovaj je rimski artefakt star dvije tisuće godina postavljen drveni križ i čvrsto zašarafljen, javlja radio-mreznica.hr. Sunčani sat pritom je na nekoliko mjesta izbušen kako bi instalacija bila čvršća.

Kako je župnik Milan Pavlek izjavio za Radio Mrežnicu, križ je postavljen na zahtjev župljana, a on nije znao o kakvom je artefaktu riječ.

'Taj je kamen već sav oštećen i ruiniran i uopće se ne prepoznaje da je to sunčani sat. Nema nikakvu funkciju i ne znam zašto su ga konzervatori stavili u dvorište. Zašto su to stavili na crkveno zemljište? Mogli su ga konzervirati i staviti tamo gdje pripada', kazao je Pavlek.

Sunčani sat pronađen je prije desetak i više godina, uz samu cestu u Mrežničkim Poljicama, na pokosu. Konzervatorica Branka Križanić objasnila je da kad se cesta rekonstruirala, postojala je mogućnost da ga se ošteti, pa je uz dozvolu tadašnjeg župnika i gradonačelnika, sat premješten u dvorište župne crkve. Napomenula je da je riječ o vrijednom rimskom nalazu. Inače, u crkvu sv. Petra ugrađeni su arheološki nalazi iz rimskog doba koji dokazuju povijest ovog kraja. To je i jedan od razloga zašto su sat i sarkofag stavljeni u dvorište crkve, objašnjava.

Konzervatorica Križanić dodaje i da su župniku naložili micanje križa sa sunčanog sat, što je i učinjeno. Drveni je križ maknut, a rupe na satu svježe su zacementirane. Velečasni Pavlek izjavio je da će od konzervatora tražiti micanje i sunčanog sata i poklopca sarkofaga iz dvorišta crkve.