kaže zastupnik

Na ratištima u inozemstvu 137 državljana BiH

16.02.2018 u 17:28

Bionic
Reading

Na ratištima u inozemstvu trenutačno se bori 137 državljana Bosne i Hercegovine, podatak je kojim raspolažu vlasti te zemlje i kojega je članovima Parlamentarne skupštine Mediterana prenio zastupnik u parlamentu BiH Mirsad Isaković.

On je kao predstavnik BiH sudjelovao na 12. plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Mediterana održanom u Bukureštu i posvećenom problemu terorizma i nasilnog ekstremizma, borbi protiv trgovine ljudima, gospodarskoj suradnji, klimatskim promjenama, mediteranskom kulturnom nasljeđu i zaštiti civila i ljudskih prava.

Iz parlamenta BiH u petak je priopćeno kako je Isaković tijekom ovog zasjedanja iznio procjene o opasnosti od terorizma uključujući podatak o osobama iz BiH identificiranim po vezama s nasilnim ekstremizmom.

Istaknuo je kako je BiH prije četiri godine usvojila izmjene svog kaznenog zakona kojima je, kao prva država u regiji, zabranila odlazak na strana ratišta te uvela kaznene sankcije za one koji prekrše ovu odredbu, kao i za one koji im na bilo koji način budu pomagali ili propagirali sudjelovanje u paravojnim i parapolicijskim formacijama u drugim zemljama.

Uz podatak o 137 boraca iz BiH na stranim ratištima prenio je i onaj kako je 40 državljana BiH već osuđeno zbog takvih aktivnosti, protiv 12 osoba se još vodi kazneni postupak a četiri osobe koje su se vratile u BiH i za to dobile zatvorske kazne ponovo su napustile zemlju i otišle ratovati u inozemstvu što otvara pitanje procesa resocijalizacije povratnika-osuđenika.