JEDNA OSOBA UHIĆENA

Na Palama pronađen originalni primjerak Daytonskog sporazuma

31.10.2017 u 21:00

Bionic
Reading

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za organizirani i teški kriminalitet, na Palama su uhitili jednu osobu nakon što su kod nje pronašli originalnu verziju Daytonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku.

Uhićena osoba je lišena slobode zbog postojanja mogućnosti trgovine utjecajem i zloupotrebe. Informaciju je za RTRS večeras potvrdio Darko Ilić, načelnik Uprave MUPRS-a za organizirani i teški kriminalitet.

Početkom 2008. godine Željko Komšić, u to vrijeme predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na sjednici tročlanog Predsjedništva upozorio je da je iz arhive Predsjedništva BiH nestao originalni primjerak Daytonskog sporazuma. Komšićevo otkriće, pisao je tada Jutarnji.hr, izazvalo je veliko uzbuđenje jer znalo se da je Alija Izetbegović nakon povratka iz Amerike osobno u Sarajevo donio originalni primjerak Daytonskog sporazuma, a 13 godina nakon toga odjednom više nitko nije znao gdje je završio dokument od nedvojbene povijesne vrijednosti.

Svoj primjerak Daytonskog sporazuma izgubila je i Srbija što je jednom prilikom priznao Ivica Dačić. Hrvatska svoj primjerak čuva u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova na Zrinjevcu. Također