stanje na istoku

Na osječkom području nema novooboljelih; Zubčić: Zaprimljeni pacijenti još nisu spremni na otpust

21.03.2020 u 13:40

Bionic
Reading

U Osječko-baranjskoj županiji nema novoboljelih od koronavirusa, a županijski Stožer Civilne zaštite u subotu je od Ministarstva poljoprivrede odlučio zatražiti hitnu isplatu preostalih poticaja poljoprivrednicima kako bi se mogla nastaviti proljetna sjetva

Župan Ivan Anušić izvijestio je na konferenciji za novinare kako su posljednjih 19 testiranih uzoraka svi bili negativni, ali se tri uzorka šalju na ponovno testiranje, jer nalazi nisu takvi da ih službe sa stopostotnom sigurnošću mogu tumačiti kao negativne. Izvijestio je kako je Županija odlučila kupiti pet respiratora, koje će dati osječkom KBC-u, a Stožer je odlučio od Ministarstva poljoprivrede zatražiti hitnu isplatu preostalih poticaja poljoprivrednicma, koji moraju nabaviti repromaterijal radi nastavka proljetne sjetve. Očekujemo pozitivan odgovor, da se poticaji isplate sada, jer ne smijemo zaustaviti kontinuitet poljoprivrednih procesa, rekao je Anušić.

Dopredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mato Brlošić pojasnio je kako je nužna hitna isplata svih preostalih potpora te otvaranje trgovina koji se bave prodajom dijelova za poljoprivrednu mehanizaciju, kako bi svi proizvođači mogli nabaviti rezervne dijelove te nastaviti i završiti proljetnu sjetvu.

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić izvijestio je kako su jučer napravili prve testove pacijenata zaprimljenih u KBC-u, koji nemaju simptome, ali kontrolni testovi i dalje upućuju na prisutnost koronavirusa, pa nisu spremni za otpust. Respiracijski centar je spreman i spremni smo za prihvat više oboljelih, koji trebaju potporu disanja, rekao je Zubčić. Na novinarski upit što s djelatnicima na koje utječe zabrana međugradskog javnog prijevoza, Zubčić je odgovorio da se "moraju snaći kako da dođu na posao".

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Zlatko Pandžić ističe kako se nastavljaju jučer započeta testiranja na koronavirus u toj ustanovi, da su svi liječnici i epidemiolozi na raspolaganju te da Zavod ima dovoljno stručnog osoblja za praćenje ove situacije i pravodobno reagiranje.

Načelnik osječko-baranjske policije Ladislav Bece izvijestio je kako su u posljednja 24 sata zaprimljene 22 dojave o kršenju mjera samoizolacije, a pet ih je bilo točno, i to dva slučaja u Belom Manastiru te po jedan u Đakovu, Donjem Miholjcu i Tenji.

Načelnik županijskog Stožera CZ dožupan Goran Ivanović poručio je čelnicima općinskih i gradskih stožera kako će dobiti jasan naputak o provedbi odluke koja zabranjuje okupljanje više od pet ljudi, neovisno radi li se o javnom ili nekom drugom prostoru. Općinski i gradski stožeri koji ne budu provodili odluke viših razina, koje se spuštaju prema njima, bit će smijenjeni i imenovat ćemo nove, poručio je Ivanović.