nezadovoljna oporba

Na Odboru za financije nije prošao Vladin prijedlog o kadroviranju u Hanfi

24.01.2024 u 15:40

Bionic
Reading

Vladin prijedlog kadrovskih rješenja za Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), nije u srijedu dobio potporu na saborskom Odboru za financije i državni proračun, za taj su prijedlog glasovala četiri člana Odbora, a isto toliko ih je bilo protiv

Vladin je prijedlog da na čelu Upravnog vijeća Hanfe i idućih šest godina bude Ante Žigman, da zamjenik predsjednika ostane Tomislav Ridzak, a članovi Jurica Jednačak i Antun Palarić. Ilijanu Jeleč zamijenila bi pak Anamarija Staničić.

Jedan zastupnik dao je svoj pristanak za taj prijedlog pismeno, no kako ga nije bilo na sjednici u trenutku kad se utvrđivao kvorum, kolege (iz oporbe) to nisu htjele priznati, pa smo ostali „četiri četiri“, rekla je Hini predsjednica Odbora Grozdana Perić (HDZ).

Potvrdila je da će, neovisno o tome, prijedlog imenovanja biti upućen na plenarnu sjednicu Sabora i da će Sabor biti taj koji će donijeti konačnu odluku.

Oporba nije zadovoljna dosadašnjim Žigmanovim radom, smatra da je svojim postupanjima unazadio financijski sektor, a zamjerila mu je i nedolazak na sjednicu Odbora.

„Trend je da Hanfa jednostavno više ne ide u nadzore, osim što je to bio slučaj Alianz fonda, što je ništa drugo nego provođenje policijske države Andreja Plenkovića, odnosno svih onih koji ne žele sudjelovati u zatvaranju cijele transakcije oko Agrokora i Borga, tu govorim prvenstveno o Martini Dalić i njenom zaposleniku Žigmanu koji provodi sve u cilju zataškavanja toga svega“, izjavio je član Odbora Zvonimir Troskot.