'MADE IN GERMANY'

Na njemačkim sveučilištima studij za imame

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 29.02.2012 13:38
  • Objavljeno 29.02.2012 u 12:23
najveći kuran

najveći kuran

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Njemačka, u kojoj je islam postao treća vjeroispovijest po broju vjernika, odlučila je 2012. otvoriti studij za imame pri svojim sveučilištima, primjerice u Osnabruecku gdje propovjednici već polaze seminare

Petgodišnji studij u Osnabruecku ujesen će upisati 25 mladih muslimana i školovati se za imame u džamiji, profesore ili znanstvenike islamske teologije.

Prvi takav studij u zemlji s više od četiri milijuna muslimana, kojih su 45 posto njemački državljani, u skladu je sa sklonošću kancelarke Angele Merkel prema islamu 'made in Germany' u odnosu na uvezeni.

Bulent Ucar, 35-godišnji Nijemac turskog podrijetla, ističe da sada 95 posto propovjednika u džamijama propovijeda turskim, bošnjačkim ili arapskim jezikom.

Približno 8.000 imama, koliko ih trenutno ima u Njemačkoj, odaslala je turska država na nekoliko godina u 896 džamija ili zajednica putem organizacije Ditib, no većina ih jedva sriče njemački. Prema novom modelu školovanja imama u Njemačkoj, sva predavanja na studiju islamske teologije održavat će se na njemačkom, kojim govore muslimani rođeni u domovini Njemačkoj.

Studenti će, između ostalog, učiti o 'specifičnoj europskoj problematici' kao što su imigracije, kršćanstvo i judaizam te će kao i njihovi kolege s katoličkih i protestantskih studija stažirati u matičnim vjerskim institucijama, u ovom slučaju u džamijama.

U Osnabruecku imami već polaze islamske seminare i trajno se obrazuju. Među njima je samo 10 posto žena, koje se pri džamijama bave, primjerice, socijalnim radom i sličnim pitanjima.

'Imam je ponajprije pronositelj vjere, no on je i učitelj i pratitelj vjernika u njihovim osobnim ili obiteljskim teškoćama', objašnjava Bulent Ucar. Upozorava da sveučilišni studij ne prolazi bez otpora konzervativnih muslimana, no zato je važno istaknuti da je jedan od ciljeva studija pokazati 'da islam i demokracija, islam i sloboda nisu proturječni pojmovi'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 1

Prikaži sve
  • observer8

    12.03.2017 10:11

    Bravo.

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi