vatra ne jenjava

Buknuo požar na Korčuli, ponovno gori i na Braču

23.08.2017 u 07:07

Bionic
Reading

U Šibensko-kninskoj županiji preko noći na srijedu ostala su aktivna dva požara, onaj koji je u utorak buknuo kod Đevrsaka te onaj na Promini s kojim se gasitelji bore već šest dana

14:20 Gori dio terena u zaleđu Đevrski, vjetar se pojačao i rasplamsao požare. Dva su kanadera suzbili drugi požar koji je prijetio da se ozbiljnije rasplamsa.

13:42 Dvojici maloljetnika osumnjičenih da su u ponedjeljak popodne izazvali požar kod Radučića pokraj Nacionalnog parka Krka, određen je jednomjesečni istražni zatvor, doznaje ŠibenikIn u Općinskom sudu u Šibeniku.

12:10 Za sada je pod nadzorom požar guste borove šume koji je planuo u srijedu tri kilometra od Supetra, na otoku Braču, na putu za deponij otpada, a u gašenju bračkim vatrogascima pomažu i dva kanadera, doznaje Hina od zapovjednika DVD-a Supetar Nikole Martinića.

 Prva dojava o požaru vatrogascima je stigla oko 11 sati, a trenutno se na terenu nalaze sve vatrogasne snage s otoka Brača.

 'Požar je još uvijek aktivan, no nisu ugroženi ljudi, ni objekti. Na terenu su sve raspoložive snage, a u pomoć su nam stigla i dva kanadera. Radi se o požaru u blizini deponija smeća. Za sada požar uspješno držimo pod nadzorom', kazao je Martinić.

 Još se ne zna uzrok požara kao ni kolika je točno površina zahvaćena vatrom,  dodao je.

11:50 Šibenska policija izvijestila je u srijedu da je uhitila dvojicu muškaraca i jednu ženu koje sumnjiči za izazivanje požara na području Šibensko-kninske županije. Kriminalističko istraživanje dovršeno je nad dvojicom muškaraca u dobi od 22 i 28 godina, te 75-godišnjom ženom, koja je u utorak, spaljivanjem odjeće na otvorenom prostoru, izazvala požar u Biskupiji, izvijestila je šibenska policija.

11:25  U mjestu Zavalatica na Korčuli buknuo je požar u srijedu ujutro, sve vatrogasne snage na otoku poslane na požarište, a kanaderi su u pripravnosti, potvrdio je vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović.

'Požar je izbio na području općine Smokvica. Svi vatrogasci s otoka su tamo. Istočnu i zapadnu stranu su sanirali, ali vrh im bježi. Nadam se da će i to biti dobro', rekao je Simović te dodao kako se pojačavaju dežurstva gdje god je to moguće.

Dodao je kako su obaviještene nadležne službe te kanaderi koji su u pripravnosti.

  • +10
Požar u Đevrskama Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

11:00 Stanje na požarištima Zadarske županije u srijedu ujutro je mirnije nego prethodnog dana, sva su požarišta pod kontrolom, osim na području Lišana Ostrovičkih, doznaje se u Operativnom centru Javne vatrogasne postrojbe Zadar. Gasitelji i vojska dežuraju na svim područjima zahvaćenima vatrom, od Benkovca do Kožina i Batalaže na otoku Ugljanu.

U međuvremenu, požar koji je u utorak buknuo u Đevrskama pod kontrolom je, a sa šireg područja Bribira evakuirano je 39 osoba i noć će provesti u osnovnoj školi u Skradinu, doznajemo iz Županijskog centra 112. Požar na Promini je pod kontrolom te će ga preko noći ostati gasiti 150 vatrogasaca i vojnika, kazao nam je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

U požaru koji je izbio kod Đevrsaka i koji se širio prema Bribiru, kuće i životi više nisu ugroženi, a iz zaseoka Pavići, Miloševići i Bribir evakuirano je 39 osoba koje su smještene u osnovnu školu u Skradinu. Na terenu se nalaze 24 vatrogasca s devet vozila koji će cijelu noć paziti da se vatra ne proširi na gustu borovu šumu u blizini, doznajemo u Županijskom centru 112.

Kako nam je ranije kazao županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić, požar koji je na Promini buknuo u četvrtak 17. kolovoza, pod kontrolom je i preko noći ostaje 150 vatrogasaca i vojnika.

Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović rekao je u utorak navečer kako požar koji je u poslijepodnevnim satima buknuo na Mljetu nije pod kontrolom, a u srijedu rano ujutro očekuje se pomoć vatrogasaca s kopna, te je zatražena i pomoć četiri kanadera.

  • +11
Gori kod Đevrske, u opasnosti je selo Mandići. Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

'Požar je aktivan. Vatrogasci se bore, probijaju, izrazito je grub teren. Gašenje otežava i vjetar. Ujutro prvim trajektom vatrogasci s kopna idu u pomoć iz Konavala, Dubrovnika, Župe, Stona, Primorja. Podnio sam zahtjev za četiri kanadera i poduzimamo sve mjere kako bismo to ujutro riješili', rekao je Simović te dodao kako trenutno nijedno mjesto nije ugroženo iako ne isključuje mogućnost da vatra zaprijeti kućama tijekom noći.

Inače, gori gusta borova šuma na području iznad Rope, u blizini Nacionalnog parka.