mjesto pijeteta

Na meti vandala; osječki izletnici skidaju daske s kapelice za potpalu roštilja i pripremu fiša

07.08.2019 u 16:51

Bionic
Reading

Na meti vandala se našla osječka kapelica Mira na Krunskoj utvrdi na lijevoj obali Drave kod Osijeka. Iako je mjesto pijeteta na žrtve Domovinskog rata njezino krovište izgrađeno od dasaka često izletnicima služi za potpalu roštilja, kuhanje čobanca ili fiš paprikaša, a mladeži kao tobogan

'Nevjerojatno je da pojedinci koji dolaze na Lijevu obalu kuhati čobanac ili fiš, odnosno roštiljati, uzimaju daske s krovišta za potpalu. Vidio sam čak da se vozači zalijeću prema kapelici, odnosno navezu automobil na sam krov, što je užasno', posvjedočio je za Glas Slavonije Darko Nađ, predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge Grada Osijeka.

Problem je pokušao riješiti i u dogovoru s projektantom kapelice Tonom Papićem kako bi se krov zamijenio nekim drugim čvršćim materijalom.

'Potporne grede iznutra su obnovljene, i tu je situacija u redu, no ova drvena šindra nije nimalo zahvalna. Svakako ćemo opet pokušati riješiti ovu situaciju kako bi se ovo mjesto pijeteta poginulima sačuvalo od vandala', rekao je Nađ.

Zbog sustavnog uništavanja krovišta kapelice, reagirala je i predsjednica osječkog Mjesnog odbora Lijeva obala Lucija Tadić prema Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Tražila je, objašnjava, osvjetljavanje cijele kapelice, nakon što je otkriveno da se i maturanti, koji ondje slave kraj školske godine, nerijetko spuštaju niz krov koji im služi kao tobogan. Ona će, kako je rekla, ujesen ponovno poslati požurnicu svim mjerodavnim kako bi se ovaj problem trajno riješio.