OČAJNI DUBROVČANIN

Na kućnom pragu sagradili mu javni WC

Bionic
Reading

Ni tri metra od ulaznih vrata obiteljske kuće Vlaha Gverovića ispod Minčete, Društvo prijatelja Dubrovačke starine, uz suglasnost Grada Dubrovnika, ovih dana započelo je s izgradnjom zahoda. Novi WC predviđen je za potrebe dječjeg igrališta na Pelinama, izgrađenog još za vrijeme bivše gradonačelnice Dubravke Šuice, piše Slobodna Dalmacija

S punim pravom prvi susjed budućeg zahoda na igralištu ispod Minčete Vlaho Gverović požalio se medijima zbog ove, za njega i njegovu obitelj, skandalozne izgradnje.

'Ovo zaista nije normalno. Od ulaznih vrata budućeg zahoda dijeli me samo nekoliko koraka. Kome da se požalim, što da radim? Tabele na gradilištu još nema, ali je sve ograđeno i spremno za početak radova. Na ovom predjelu nikada nije bio zahod. Zamislite kako će biti meni i susjedima kada se tu izgradi nužnik koji, naravno, neće koristiti samo djeca, nego i svi prolaznici. Kako ćemo izdržati kada tijekom ljetnih mjeseci taj zahod u povijesnoj jezgri počne smrdjeti. Šokiran sam', kazao je za Slobodnu Dalmaciju Vlaho Gverović, dodajući kako je spreman boriti se i na sve moguće načine zaustaviti ovu, za njega suludu investiciju Grada i DPDS-a.

Pitanje je hoće li Gverović u tome i uspjeti budući da u gradskoj upravi na upit Slobodne Dalmacije da komentiraju protivljenje susjeda radovima kažu kako je za korisnike igrališta na Pelinama Grad Dubrovnik u suradnji s DPDS-om pokrenuo uređivanje ovog WC-a.

'WC će se urediti u postojećem objektu koji je bio zatrpan građevinskim i komunalnim otpadom. Otpad su odlagali neodgovorni pojedinci koji su na taj način, nakon adaptacije stanova i apartmana, izbjegli propisno odlaganje otpada', poručuju iz gradske uprave, dodajući kako će se uređenjem ovog WC-a povećati nivo zdravstvene zaštite i sanitarne ispravnosti okoliša u susjedstvu igrališta na Pelinama.


Problem u izgradnji zahoda u sklopu dječjeg igrališta na Pelinama nekoliko metara od obiteljskih kuća ne vidi ni tajnik društva Dubrovačke starine Niko Kapetanić koji kaže kako cijela investicija iznosi oko 250 tisuća kuna te da je izvođač radova građevinska tvrtka Vodopija.

'Na toj lokaciji do sada je bila 'gustirna' tako da će prema projektu WC ući u nju i neće se izmijeniti vanjski gabariti. Nema razloga da jedan takav objekt susjedima smeta ili im prouzroči neugodnosti. Neće ni izgledati neugodno. Smatramo da će izgradnja zahoda malo oživiti taj predio u povijesnoj jezgri i da će posjetitelji igrališta češće dolaziti', kazao je Niko Kapetanić, dodajući kako je prvotno zahod bio predviđen u kuli Gornji ugao, no zbog otvaranja muzeja i arheološkog nalazišta u toj kuli sanitarni čvor u tom objektu namijenjen je posjetiteljima nalazišta.

U DPDS-u kažu kako izgradnjom toaleta na igralištu žele oživiti taj predio. Čudno, jer nikada nismo čuli da se izgradnjom WC-a oživljava neka gradska lokacija.