PRAVO, A KRIVO

Na Kregarovu fakultetu do diplome bez predavanja

16.10.2009 u 08:58

Bionic
Reading

Pravo je, čini se, jedinstven fakultet. Tu se do diplome može doći bez slušanja predavanja, samo treba dati 150 kuna

Kao redovni student diplomirat ću na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a nisam bio ni na jednom predavanju niti sam skupio ijedan potpis na predavanjima.

Samo teorija

Apsolvent prava Martin Bužančić, urednik internet stranicePravokutnik, potvrdio je da iako formalno postoji pravilo da supredavanja redovna da je prešutni dogovor da studenti na njih netrebaju dolaziti.
- Fakultet jednostavno nema prostora. Iako uPravilniku o studiranju Pravnog fakulteta piše da su predavanjaobvezna, u točki 12. Odluke o cjenema usluga na fakultetu piše da sedozvoljava upisivanje godine bez svih prikupljenih potpisa uz uplatu od150 kuna - kaže urednik Bužančić te dodaje da to isto pravilo vrijedi iza nove generacije tzv. “bolonjce”. On, kaže, zna mnoge koji sudiplomirali pravo, a da nisu bili ni na jednom predavanju.
-Na fakultetu ionako samo stječemo teorijsko znanje bez prektičnogdijela, pa je nekim ljudima jednostavnije sjesti u knjižnicu i učiti, ada bi se pristupilo ispitu nije potreban potpis - kaže Bužančić.

Ustvari sam svake godine prije upisa uplatio 150 kuna te ispunio šprancirani obrazac molba za testiranje bez potpisa i ostvario pravo upisa u sljedeću godinu - počeo je razgovor apsolvent Pravnog fakulteta (koji je želio ostati anoniman) kojem je skupljenje potpisa, odnosno testiranje semestra očito najobičnija formalnost koja se može “kupiti” na kraju godine za 150 kuna.

- Nije mi se dalo hvatati profesore po hodnicima zbog potpisa. Ovako mi je jednostavnije - priča izvor Jutarnjeg lista

Dodaje da pri predavanju molbe nije dužan priložiti nikakvu drugu dokumentaciju, primjerice liječničku, nego samo treba donijeti potvrdu o uplati 150 kuna na račun fakulteta te ispuniti špranciranu molbu na kojoj piše: “Molim da mi se odobri testiranje semestra akademske godine... bez potpisa nastavnika iz predmeta: ... U očekivanju povoljnog rješenja zahvaljujem...”

- Ne znam da je nekome to nekad odbijeno - rekao je naš izvor. Nastavlja da na Pravnom fakultetu postoji svojevrsni prešutni dogovor između studenata i profesora da predavanja nisu “obvezna” iako formalno ona to jesu.

- Fakultet jednostavno nema prostora za sve studente, a na ispitu potpise nitko ne provjerava. Malo je apsurdno da možemo izaći na ispit bez predavanja, ali to je tako - rekao je naš izvor.

Bivši dekan Pravnog fakulteta Josip Kregar kaže da je iznos od 150 kuna “trošak postupka” koji se odobrava uz posebnu molbu u slučaju da student nije mogao dolaziti na predavanja i skupljati potpise.

- Kao što se naplaćuje postupak dobivanja osobne iskaznice, tako se naplaćuje i taj postupak - izjavio je Kregar.

Tajnik fakulteta Stjepan Lice objasnio je da su naknadu, odnosno upis godine nakon isteka propisanog roka uveli u želji da izađu u susret studentima.

- Bilo je primjera da su studenti redovito pohađali predavanja, ali nisu uspjeli prikupiti potpis i obrnuto. Zato smo uveli takvu praksu. Studente koji nemaju sve potpise mogli smo samo srušiti na godini - rekao je Lice.

Prof. dr. Damir Boras, dekan Filozofskog fakulteta, začudio se kada smo ga pitali postoje li na tom fakultetu takve potvrde.

- Studenti moraju dolaziti redovito na predavanja - rekao je Boras.

- Prvi put čujem da postoji harač za potpise. Mi toga na riječkom sveučilištu nemamo niti takvo što poznajemo. Osobno mislim da to nije dobro - kaže rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin.