veliki izazov

Na Kosovu vjeruju kako će uskoro postati članicom Interpola

18.07.2017 u 13:50

Bionic
Reading

Kosovski ministar unutarnjih poslova Skender Hisenji vjeruje da će Kosovo uskoro postati članicom Interpola, objavili su u utorak beogradski mediji

Hisenji je uvjeren da će za članstvo u međunarodnoj policijskoj organizaciji potrebnu podršku dobiti već do rujna, uz ocjenu da će to biti 'veliki izazov'.

Hisenji je već formirao tim koji radi na pripremi članstva Kosova u Interpolu, prenose beogradski mediji koji navode Radio televiziju Kosova.

Za članstvo u Interpolu Kosovu je potrebno dvije trećine glasova članica Skupštine Interpola, a za očekivati je, ocjenjuju analitičari, da će ulazak Kosova blokirati Rusija i Kina, te neke afričke zemlje.

Kosovo je proglasilo neovisnost 17. veljače 2008. Deklaracijom koju je usvojila Skupština Kosova, a prvog dana priznala ga je Kostarika, dan kasnije SAD, Turska, Afganistan, Albanija, Velika Britanija i Francuska. Do danas je neovisnost Kosova priznalo više od 100 članica UN-a i 22 zemlje članice EU-a, među kojima Hrvatska.

Srbija ne priznaje neovisnost Kosova i nastoji mu onemogućiti članstvo u brojnim međunarodnim organizacijama, te u Ujedinjenim narodima za šta ima potporu Rusije i Kine.