BOLEST JE U NAJBLAŽEM OBLIKU

Na jesen tisuće oboljelih od svinjske gripe

09.07.2009 u 18:36

Bionic
Reading

Pročelnik Odjela za akutne respiratorne infekcije u zagrebačkoj bolnici Dr. Fran Mihaljević i član kriznog stožera ministarstva zdravstva prof. dr. sc. Ilija Kuzman rekao je da se očekuje da će se sljedećih tjedana broj oboljelih od svinjske gripe mjeriti desecima, a na jesen tisućama

U Hrvatskoj je trenutno potvrđeno šest oboljelih od nove gripe - četiri osobe u Zagrebu, od kojih je jedna hospitalizirana, te po jedan slučaj u Karlovcu i Splitu. Napominje da nema razloga za strah i paniku jer država ima osiguran dovoljan broj lijekova, te nema potrebe da građani sami kupuju i skladište lijekove.

Kuzman kaže da je pandemija u tijeku te da su gripom zahvaćene sve zemlje svijeta. Kod nas je, kaže dr. Kuzman, gripa na početku. 'Težina sadašnje bolesti nazvane nova gripa je poput sezonske ili je čak blaža. Smrtnost je manja nego kod sezonske gripe zbog toga što od sezonske gripe većinom obolijevaju stariji ljudi', kaže doktor.

Poruke dr. Kuzmana su umirujuće. Naime, smatra da, ako se mora dogoditi pandemija koju svijet iščekuje već četrdeset godina, onda je ovo najblaži oblik koji smo mogli dobiti.